10 miljoen euro voor aardgasvrije dorpen

Appingedam
Energiecoöperatie Zonnedorpen en Dorpscoöperatie Krewerd krijgen elk 5 miljoen euro om negen dorpen in de gemeente Eemsdelta van het gas af te helpen. Dat heeft het college van Eemsdelta besloten.
Energiecoöperatie Zonnedorpen wil inwoners van Leermens, Garsthuizen, Startenhuizen, ‘t Zandt, Zeerijp en Zijldijk helpen met het aardgasvrij maken van hun woningen. Dorpscoöperatie Krewerd heeft een plan ingediend om dit voor Krewerd, Holwierde en Godlinze te doen.
,,Wij hebben een aanvraag gedaan via de gemeente’’, zegt Willem Schaap van Zonnedorpen. Schaap en zijn collega’s adviseren mensen die hun huis willen verduurzamen en van het gas af willen. ,,Er gaan veel verhalen de rondte dat het heel erg duur is, maar dat hoeft niet zo te zijn’’, legt hij uit. Er is zeker animo voor van het gas af gaan, zeker nu de gas- en stroomprijzen zo hoog zijn.’’
Krewerd is al een paar jaar geleden begonnen met het plan om de versterking van de woningen te combineren met het aardgasvrij maken van het dorp. Bijvoorbeeld door hybride warmtepompen te plaatsen en zelf groen gas te produceren door het riool aan te sluiten op een vergister. Het dorp gaat nu samenwerken met Holwierde en Godlinze, gezamenlijk goed voor zo’n 500 huishoudens. Samen gaan ze kijken naar nog meer mogelijkheden om te verduurzamen.