Zonnepark Freek Sonneveld

Ons zonnepark in ’t Zandt doet het goed, we naderen de 1000 megawatt opgewekt vermogen (stroom) sinds de oplevering in maart 2019. Maar er zijn ook zorgen. De spanning in het net in ’t Zandt is op mooie dagen soms te hoog, waardoor de omvormers automatisch afgeschakeld worden. Dit kost wat opbrengst, maar erger is dat aan- en afschakelen op vol vermogen niet goed is voor de levensduur van de omvormers. Binnenkort gaan wij in gesprek met netbeheerder Enexis om iets aan dit probleem te gaan doen. Een oplossing zou zijn om accu’s te plaatsen. Zonnedorpen wil daar wel aan meewerken, maar dan moet er eerst duidelijkheid zijn over de kosten en de manier van terugverdienen van deze investering.

Nieuwe ronde nieuwe kansen voor de aardbevingssubsidie
Heb je de subsidie van €10.000 voor Verduurzaming en Verbetering begin deze maand net gemist? Geen probleem, de subsidie gaat vanaf januari 2022 weer open en bewoners uit bepaalde postcodegebieden kunnen aanspraak doen op de €10.000. Weten of jouw postcode in de lijst staat? Klik dan op deze link! Je kunt alvast de komende maanden besteden aan de voorbereiding door het maken van een begroting (Zonnedorpen heeft energiecoaches die je daarbij kunnen helpen).

Word Klimaatambassadeur van de Toekomst!

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is op zoek naar acht jonge Klimaatambassadeurs van de toekomst. Wil jij iets doen tegen klimaatverandering? En heb je leuke en inspirerende ideeën om anderen mee te nemen in de klimaattransitie? Meld je dan snel aan voor het programma. Als Klimaatambassadeur van de Toekomst volg je een ontwikkelprogramma van 9 maanden. Het programma start op 4 oktober 2021. Tijdens dit traject leer je hoe je op geheel eigen wijze een bijdrage kunt leveren aan de klimaattransitie. Excursies, gesprekken met experts en trainingen maken onderdeel uit van het programma. Wil jij je inzetten voor het klimaat? Ben je tussen de 18-30 jaar oud, bereid 2-6 uur per week aan dit programma te besteden én beschikbaar voor een maandelijkse bijeenkomst? Meld je dan snel aan. Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk 6 september 2021 aanmelden.

Afbouw salderingsregeling: deel eigenaren zonnepanelen kan langer salderen door vertraging wetsvoorstel

Een deel van de kleinverbruikers met zonnepanelen kan ook na 1 januari 2024 nog volledig salderen omdat zij dan niet over een geschikte meetinrichting beschikken. Dat meldt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius. De staatssecretaris van Klimaat en Energie heeft na lange tijd een forse lijst met Kamervragen over de afbouw van de salderingsregeling beantwoord. Zij heeft dit nu gedaan, omdat zij stelt het belangrijk te vinden dat de antwoorden door de politieke partijen die deelnemen aan de formatie van een nieuw kabinet kunnen worden meegenomen in de onderhandelingen. Wachten op een nieuw kabinet zou volgens de staatssecretaris leiden tot verdere vertraging van het wetsvoorstel, waardoor het steeds lastiger gaat worden de voorziene ingangsdatum van 1 januari 2023 te halen. Een risico waarvoor de netbeheerders eerder al waarschuwden. (bron: Solar magazine)
Workshopreeks in Garrelsweer
In het najaar organiseert Sophie Ouboter uit ’t Zandt voor de tweede keer een workshopreeks in Garrelsweer. Vanaf dinsdag 14 september t/m dinsdag 23 november komen ze 6 keer bij elkaar van 19.30 – 21.30 uur, onder leiding van 2 klimaatcoaches. Voor 45 euro krijg je zes

workshops, een lees- en een werkboek vol informatie en praktische tips, én de inspiratie en steun van een groep gelijkgestemden. Ervaring leert dat juist dat laatste veel oplevert! Meer informatie of aanmelden? Kijk op www.klimaatgesprekken.nl. Of mail/bel naar Sophie Ouboter, sophieouboter@hotmail.com, 06-40346019

KlimaatGesprekken is gebaseerd op Carbon Conversations International


Pas komend najaar verplichting voor warmtepompen, zonnepanelen of
zonneboilers bij ingrijpende renovatie

Nederland loopt achter bij invoering 13 EU-richtlijnen.
De eis waarmee Nederland het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen of warmtepompen – bij een ingrijpende renovatie gaat verplichten, wordt pas komend najaar van kracht. De verplichting zou aanvankelijk per 30 juni 2021 vastgelegd worden, maar is vertraagd omdat nog niet alle wettelijke procedures zijn doorlopen. Minister Ollongren stuurde de Tweede Kamer half april het ontwerpbesluit toe om het Bouwbesluit 2012 en het Besluit bouwwerken leefomgeving te wijzigen voor de verplichte opwekking van hernieuwbare energie bij renovatie. Niet alleen heeft de Tweede Kamer de mogelijkheid om zich uit te spreken over het ontwerpbesluit, maar deze wordt ook aan de afdeling Advisering van de Raad van State voorgelegd, waarna het definitief zal worden vastgesteld. Dat proces wordt pas in het najaar afgerond. (bron: Solar magazine)

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via info@zonnedorpen.nl