nummer 42, maart 2022

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Open Huis en feestelijke opening van kantoor Zonnedorpen

Zaterdag 23 april van 10.00 tot 16.00 uur.
Fivelweg 49A in Zijldijk.

Rond 10:45 opent wethouder Meindert Joostens het kantoor officieel. In het kantoor kunt onder het genot van een kopje koffie of thee praten met de medewerkers van Zonnedorpen. Ook zijn leveranciers, relaties en Bosman Duurzaam Advies aanwezig om hun producten te laten zien of vragen te beantwoorden. In ons kantoor kunt ook onze warmtepomp en andere materialen om uw huis te verduurzamen bekijken. Voor de kinderen zal er in en rondom het kantoor genoeg te doen zijn.

Delegatie uit Malmö bezoekt Zonnedorpen


Donderdag 10 maart kwam een delegatie van de Zweedse organisatie Idéburen Utveckling op bezoek bij de energie coöperatie Zonnedorpen in Zijldijk. Het 7 koppige gezelschap maakte een studiereis naar Denemarken, Duitsland en Nederland met als onderwerp “samenwerking in het landelijke gebied”. Lees verder

Stand van zaken

Op dinsdag 9 maart heeft projectleider Kees Moolenaar in het dorpshuis van Leermens een presentatie gehouden over het werk van Zonnedorpen. Na deze presentatie hebben weer zes mensen zich opgegeven voor een bezoek van een duurzaamheidsadviseur. Dat maakt dat wij op 45 gesprekken gaan komen en even zoveel rapporten van Bosman Duurzaam Advies. Ondanks dat we voorliggen op schema is er altijd ruimte voor meer. Wilt u ook een bezoek van onze duurzaamheidsadviseurs of wilt u ons ook uitnodigen in uw dorp om een presentatie te komen geven? Neem dan contact met ons op. Bel tijdens kantooruren naar 06 19 33 12 55 of mail naar contact@zonnedorpen.nl Hopelijk zien wij u snel!

Gaslocatie Korendijk

Zonnedorpen is al een tijd bezig om mee te denken over de herbestemming van de gaslocatie aan de Korendijk in ’t Zandt. Dit proces is in een stroomversnelling geraakt doordat de installatie op dit moment ontmanteld wordt. Er zijn intensieve gesprekken gevoerd met Arcadis, die de regie van de ontmanteling doet en de grondeigenaren. Er is inmiddels een samenwerkingsovereenkomst getekend die moet leiden tot een vergunningsaanvraag.
Zonnedorpen heeft veel belang bij dit zonnepark omdat bij het aardgasvrij maken van woningen er veel meer stroom gebruikt gaat worden. De


bewoners van de omliggende dorpen kunnen op diverse manieren voordeel hebben van dit project.

Algemene ledenvergadering Zonnedorpen

Op woensdag 9 maart is de ALV van Zonnedorpen gehouden in het nieuwe kantoor. Er was een goede opkomst van 16 leden. Na het formele gedeelte was er tijd om het nieuwe kantoor en de technische installatie te bekijken. Voor het verslag kijk op verslag ALV

Bezoek Greenpoint Solutions

Twee bestuursleden hebben een bezoek gebracht aan het jonge bedrijf Greenpoint total solutions in Doetinchem. Dit bedrijf heeft een unit ontwikkeld waarin een water-water warmtepomp gekoppeld is aan een warmtevat met faseovergangsmaterialen (PCM). In een PCM vat kan veel meer energie opgeslagen worden dan in een even groot vat met water. Deze warmte kan dan weer gebruikt worden om warm tapwater te leveren. De warmte voor de warmtepomp kan gehaald worden uit een oppervlakte bron in de tuin of een grote bak water. Voor sommige huizen in ons gebied kan dit een heel interessante oplossing zijn. Vanaf 23 april zal er op het kantoor in Zijldijk een complete unit opgesteld zijn.

Zonnedorpen verwelkomt 100e lid

Op 15 maart heeft projectleider Kees Moolenaar bloemen overhandigd aan het 100e lid van de energiecoöperatie Zonnedorpen.

Nederland gaat BTW op stroom en gas verlagen van 21 naar 9 procent

Om de voortdurende stijging van de energierekening voor Nederlanders te verzachten, gaat het kabinet tijdelijk de BTW op stroom en gas verlagen van 21 naar 9 procent.

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl