nummer 43, april 2022

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Open Huis en feestelijke opening van kantoor Zonnedorpen

Zaterdag 23 april van 10.00 tot 16.00 uur. Fivelweg 49A in Zijldijk.

Rond 10:45 opent wethouder Meindert Joostens het kantoor officieel. In het kantoor kun je onder het genot van een kopje koffie of thee praten met de medewerkers van Zonnedorpen. Ook zijn leveranciers, relaties en Bosman Duurzaam Advies aanwezig om hun producten te laten zien of vragen te beantwoorden. In ons kantoor zijn diverse warmtepompen en andere materialen om het huis te verduurzamen te bekijken. Voor de kinderen zal er in en rondom het kantoor genoeg te doen zijn.

Samenwerking met groep studenten Hanzehogeschool

Op donderdagochtend 30 maart bezochten 5 studenten van het master program Energy for society een bezoek aan Zonnedorpen. Het internationale gezelschap studenten was vooral benieuwd naar de burgerparticipatie in de projecten van Zonnedorpen. Tijdens het bezoek heeft Willem Schaap een

presentatie gegeven over het werk van Zonnedorpen en vragen beantwoord. De studenten waren erg onder de indruk van het werk van onze coöperatie en willen in de toekomst graag samenwerken. In de komende tijd zullen deze afspraken concreet worden gemaakt en hopen we dit gezelschap vaker in Zijldijk te mogen ontvangen.

Doe je mee met koelkastinruilen.nl

.In Nederland zijn naar schatting zo’n 3 miljoen oudere koel-vriesapparaten in huis die sterk vervuilend zijn en veel energie verbruiken. Daarom is het belangrijk dat we werk maken van het inzamelen en recyclen van oude koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties.


In mei en juni 2022 loopt een landelijke campagne, gebaseerd op een punt uit Urgenda's 54-puntenplan en gesubsidieerd door Het Rijk. Mensen die hun oude koelkast of vriezer inleveren, krijgen van de winkel of webshop 35 euro retour bij aanschaf van een nieuw, energiezuinig exemplaar.

Afgelopen week recordopbrengst aan duurzaam geproduceerde stroom

In Nederland kwam in week 14 meer dan de helft van alle gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dat is voor het eerst, blijkt uit cijfers van de website Energieopwek.nl, een samenwerkingsverband van onder meer Tennet, de Gasunie en Netbeheer Nederland.

Bijna 54 procent van de gebruikte elektriciteit was de voorbije week afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Zo kwam 11 procent uit zonne-energie, 31 procent uit windmolens en bijna 10 procent uit biomassa. Ter vergelijking: vorig jaar kwam in de topweek 46 procent van de gebruikte elektriciteit uit duurzame bronnen.

.Het record valt volgens deskundigen goed te verklaren. Aan de ene kant wordt er steeds meer gebruikgemaakt van duurzame bronnen, bijvoorbeeld doordat extra windmolens bij komen en steeds meer huishoudens zonnepanelen aanschaffen. (Bron: NOS)

Nederland kan BTW op zonnepanelen verlagen naar 0 procent, Europese BTW-richtlijn officieel gewijzigd

De Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) van de Europese Unie heeft de gewijzigde richtlijn voor BTW tarieven vastgesteld. Voor Nederland is nu de weg vrij om een nultarief voor zonnepanelen in te voeren.
Staatssecretaris van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst meldde afgelopen maand al de BTW op zonnepanelen te willen verlagen naar 0 procent en gaf aan hiermee te willen starten zodra de Europese Unie de benodigde BTW richtlijn heeft gewijzigd. Nu dat het geval is, kan de staatssecretaris hiermee aan de slag om voor zonnepanelen een nultarief in te voeren.

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl