nummer 44, mei 2022

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Zonnedorpen groeit

Steeds meer dorpsgenoten worden lid van Zonnedorpen. In maart verwelkomden we ons 100e lid. Inmiddels staat de teller al op 127 leden. Ook het aantal afnemers van ons zonnepark stijgt snel. Per 1 mei zijn er 79 afnemers en de komende maanden komen daar nog een flink aantal bij. Er is nog steeds ruimte op het veld, maar het punt komt dichtbij dat we geen nieuwe klanten voor het Freek Sonneveld veld meer kunnen bedienen. Daarom zijn we voortvarend bezig met een tweede zonneveld aan de Korendijk in ‘t Zandt.

Energiebelasting stroom naar 4,4 ct

Het kabinet heeft op 15 oktober 2021 een eenmalige verlaging van de energiebelasting voor 2022 aangekondigd om de stijging van de energierekening voor huishoudens en mkb-bedrijven te verminderen. De belasting is verlaagd van 11,4 ct/kWh naar 4,4 ct/kW. Deze tarieven zijn inclusief BTW. Omdat Energie VanOns de kosten die ze maken en de energiebelasting optelt en bij de leden van Zonnedorpen in rekening brengt, zal klanten dit jaar maar 10 ct/kWh in rekening gebracht worden. Zonnedorpen kan de energiebelasting aan het eind van het jaar terugvorderen om rente en aflossing van het veld te betalen. Deze 7 ct is echter wel nodig om aan de verplichtingen aan de bank te kunnen voldoen.
Daarom heeft de algemene ledenvergadering van Zonnedorpen ingestemd met het voorstel om aan het eind van het jaar een extra faktuur naar de leden-afnemers te sturen van 7 ct/kWh. Dan is de totale kWh prijs die leden betalen weer 17 ct.

BTW op Zonnepanelen naar 0%

Het kabinet heeft besloten het BTW tarief op iinstallatie en aanschaf van zonnepanelen per 1 januari op 0% vast te stellen. Nu was het

al mogelijk om via een constructie de BTW ook voor particulieren bij de balastingdienst terug te vorderen, maar dit is vanaf volgend jaar gelukkig niet meer nodig.

Afbouw salderen nog een jaar uitgesteld

Tot 1 januari 2025 kunnen we nog onbeperkt salderen, dat betekent dat de stroom van je eigen dak die je niet direct gebruikt, “gratis” kunt opslaan in het openbare netwerk. Na die datum worden er stapsgewijs verschillende tarieven toegepast voor afname en teruglevering van stroom. De bedoeling blijft wel dat salderen per 2031 helemaal afgelopen zal zijn.

Open dag

Tijdens onze open dag op 23 april wisten meer dan 150 bezoekers de weg naar ons kantoor in Zijldijk te vinden. Onder luid applaus hees wethouder Meindert Joostens samen met het bestuur van Zonnedorpen de windmolen omhoog.

Met deze openingshandeling werd het kantoor officieel geopend. De kleine windmolen gaat stroom opwekken waarmee de medewerkers van Zonnedorpen en voorbijgangers hun elektrische fiets kunnen opladen.

.Op de parkeerplaats stond een accu van Suwotec waarmee elektrische auto’s werden opgeladen. In het kantoor waren verschillende leveranciers en relaties van Zonnedorpen aanwezig om voorlichting te geven en hun producten te laten zien. Voor de kinderen was er een kleurwedstrijd. Deze wedstrijd werd gewonnen door Kayleigh en Arwen Caspers. Zij hebben van Zonnedorpen een prachtige vlieger als prijs gekregen.
Het bestuur van Zonnedorpen kijkt terug op een prachtige zonovergoten dag en wil iedereen bedanken voor zijn of haar komst en alle bijdragen aan de open dag.
“Ai. Ik berekende het effect van mijn badsessie op onze energierekening”

In dit artikel gaat Ionica in op de vijf tips van deze overheidscampagne, wat je ermee kan besparen en welke invloed haar badsessie op de energierekening heeft. Lees het gehele artikel in de Volkskrant

Bron: Volkskrant, column Ionica Smeets

Hoe verduurzaam je een huis?

Het NPO Radio1 programma Spraakmakers (elke werkdag van 09:30 tot 11:30) heeft in week 19 de gehele week aandacht besteed aan het verduurzamen van woningen. Verslaggeefster Marielle Beers ontving iedere uitzending tips van ervaringsdeskundigen en experts. Alle fragmenten van ongeveer 6 minuten per dag zijn terug te luisteren via www.nporadio1.nl/uitzendingen

Zonnedorpen in de media

Tijdens de open dag zijn er ook opnames gemaakt door verschillende partijen. Alle filmpjes zijn via onderstaande links terug te vinden. Opening kantoor energiecoöperatie Zonnedorpen - YouTube (Lopster Nijs) Rondje Eemsdelta 23 april 2022 - YouTube (Omroep Eemsdelta) De officiële opening van het kantoor Energie Coöperatie Zonnedorpen. - YouTube (Walter Sporrel) Tijdens de open dag heeft Omroep Eemsdelta ook nog een radio-interview gehouden met Willem Schaap. Het interview is terug te luisteren (Interview begint op 10:50)

Tijdens open dag Zonnedorpen mijlpaal bereikt

Voor het eerst is er in Nederland een groot deel van de dag meer elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windturbines dan er is verbruikt. Door de kracht van de zon en vooral de wind bereikte de productie van zon- en windenergie op 23 april enige tijd ruim 15.000 megawatt, meer dan 100 procent van het totale stroomverbruik van dat moment. Tussen ongeveer 11.00 en 16.30 uur was de elektriciteitsproductie hoger dan het verbruik. Daardoor ontstond een unieke situatie: voor het eerst zakte de stroomprijs zo ver onder 0 dat sommige grote afnemers betaald kregen om stroom te gebruiken.

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl