nummer 46, juli 2022

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Aantal afnemers Zonnepark
Steeds meer dorpsgenoten worden lid van Zonnedorpen. Van de 130 leden zijn er inmiddels 96 afnemer van het Freek Sonneveld-veld. Ondanks dat we geen nieuwe afnemers meer kunnen toelaten zal dit aantal wel boven de 100 uitkomen. Dat komt omdat een aantal contracten pas na 1 juli ingaan en dus nu nog niet meegeteld worden. Nieuwe aanmeldingen komen op een wachtlijst te staan.

Netwerkproblemen
Het bestaande stroomnetwerk van Enexis heeft vaak niet genoeg capaciteit om extra zonnevelden te plaatsen. Daar is Zonnedorpen al meermaals mee geconfronteerd. Nu komt er nog een probleem bij; de beschikbaarheid van aannemers die nieuwe kabels kunnen leggen. De wachttijd om een aansluitkabel te vervangen is inmiddels opgelopen tot ruim 9 maanden. Dit geldt met name voor panden waar nog een éénfase aansluiting voorhanden is. Als je van plan bent om op termijn van het gas af te gaan en over te gaan op een warmtepomp dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een aanvraag bij Enexis te doen. Twijfel je over de benodigde aansluiting? Bel of mail Bas en we komen bij je langs.


Interview met Els Zijlstra, duurzaamheidsadviseur
Els kun je jezelf voorstellen? Ik ben Els Zijlstra-Veldman, getrouwd en moeder van een volwassen dochter en zoon en oma van drie prachtige kleindochters. De oudste is deze week 12 jaar geworden en de andere kleindochters zijn 7 en 4 jaar. Wij wonen in Wagenborgen, dat is niet in het gebied waarin Zonnedorpen werkt.
Hoe kom je vanuit Wagenborgen bij Zonnedorpen terecht?
Met een elektrische auto. Dat is natuurlijk flauw maar geeft wel mijn interesse en motivatie aan om te werken aan een beter klimaat. In de Zuidelijke dorpen van de voormalige gemeente Delfzijl hebben we ook een energiecoöperatie opgericht, te weten Green Power Delfzijl. Het is best moeilijk om als coöperatie

Els Zijlstra

Els Zijlstra

kennis, man/vrouwkracht, tijd etc. te vergaren om werkelijk wat te kunnen bereiken.
Via Pi van Weert, bestuurslid bij Zonnedorpen, werd ik uitgenodigd om kennis en ervaring op te doen in het bestuur. Dat doe ik nu, als ondersteuner van het bestuur, al ongeveer 2 jaar en zo raakte ik ook betrokken bij het project Zonnedorpen Aardgasvrij en ben daar nu duurzaamheidsadviseur.

Wat drijft jou om mee te doen aan het project Zonnedorpen Aardgasvrij?

Eigenlijk mijn kleinkinderen en dan vooral hun toekomst en ook die van hun (klein)kinderen!

Ik vind het belangrijk om een eigen aandeel te hebben te werken naar een beter klimaat, dat is voor mij ook de reden om deel te nemen in een energiecoöperatie

Wanneer we als inwoners zelf energie opwekken moet de opbrengst daarvan ook gaan naar de mensen in het gebied in plaats van naar het verdienmodel van de projectontwikkelaars.
De kennis die we als energie coöperatie hebben vergaard en de gelden die vastzitten aan het project Zonnedorpen Aardgasvrij moeten we inzetten voor de inwoners zodat zij hiervan kunnen profiteren in hun weg naar Aardgasvrij. Daar zet ik me als duurzaamheidsadviseur graag voor in!

Zonnedorpen is erkend leerbedrijf
Zonnedorpen heeft van de samenwerkingsorganisatie Beroepsonderswijs Bedrijfsleven (SBB) de erkenning als leerbedrijf gekregen. Dit betekent dat Zonnedorpen MBO studenten mag opleiden in de beroepspraktijk. En Zonnedorpen heeft hier een vacature voor. Zie de vacature hieronder.

Vacature stagiaire
De energiecoöperatie Zonnedorpen zoekt een gemotiveerde stagiair vanaf september 2022. Zonnedorpen is een energiecoöperatie die in 2015 is opgericht en sinds 2019 een eigen zonnepark heeft in ’t Zandt. Hiermee kunnen wij ongeveer 100 huishoudens in de Zonnedorpen voorzien van stroom. De Zonnedorpen zijn: ’t Zandt, Leermens, Zeerijp, Zijldijk, Godlinze en Garsthuizen. Sinds november 2021 hebben wij ook ons eigen Project Aardgasvrije wijken. Met dit project proberen wij zoveel mogelijk woningen in onze dorpen gasloos te maken. Dit kan allemaal niet zonder de nodige ondersteuning. Als stagiair zorg jij samen met de projectondersteuner voor de administratieve vastlegging en een extra toeziend oog op de voortgang. Ook zorg je er voor dat alles achter de schermen up-to-date is en dat iedereen op de hoogte blijft van de stand van zaken. Tijdens de stage ga je ook meedraaien in het communicatieteam van Zonnedorpen. Als stagiair ben je van vele markten thuis. Op het ene moment sta je bewoners te woord en het andere moment is je hulp nodig om de beamer te bedienen. Voor meer info mail naar Bas Huizing

Stand van zaken aantal gesprekken
Voor het programma Aardgasvrije Wijken zijn tot nu toe 76 Energie Prestatie Adviezen uitgebracht. Het overgrote deel van deze bewoners is nu bezig met plannen te maken om hun woning verder te verduurzamen om als laatste stap “van het aardgas” af te gaan.

Hoe word ik energiecoach
(advertentie gemeente Eemsdelta)
ENERGIECOACH M/V Gezocht: Inspirerende, sociaalvaardige coaches met goede communicatieve vaardigheden met hart voor mens en milieu. Vind jij het belangrijk dat mensen meer grip krijgen op hun energieverbruik en daarmee op de energierekening? Help je graag mensen en heb je voelsprieten om:

  • Quick wins te signaleren die zijn gericht op het verminderen van het energieverbruik;
  • De ander inzicht in eigen gedrag en energieverbruik te laten krijgen;
  • Samen te werken met een energieklusser die de door jou gesignaleerde quick wins direct uitvoert?

Dan ben jij de energiecoach die we zoeken! Je vindt het leuk om bij anderen thuis te komen en te speuren naar direct uitvoerbare maatregelen die leiden tot een lager energiegebruik. Daarvoor wil je je verdiepen in de leefwijze van bewoner voor zover het energiegebruik betreft. Kennis van energienota’s en vaardigheden voor het toepassen van maatregelen als tochtstrips, radiatorfolies, CV-temperatuur instellen is een pré. Indien nodig ben je bereid je deze kennis eigen te maken. Wij bieden hiervoor training en ontwikkelingsmogelijkheden. Voor de werkzaamheden ontvang je een onkostenvergoeding. Inlichtingen en aanmeldingen kunnen via gemeente Eemsdelta bij: Miranda Stolze

Tot slot
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl