nummer 47, augustus 2022

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Interview Paul Wijburg

Graag wil ik mij aan u voorstellen. Mijn naam is Paul Wijburg, ben de 50 gepasseerd en kom uit Hoogezand. Ik heb een elektro-technische opleiding mogen genieten aan de MTS in Appingedam, verder heb ik door aanvullingen in het bedrijfsleven mij mogen ontwikkelen en heb ook een opleiding voor ontwerpdeskundige elektrotechnische installaties en inspecteur elektrotechnische installaties mogen voltooien. En omdat ik elektricien in hart en nieren ben heeft het bestuur van Zonnedorpen mij benaderd om mee te werken aan de verduurzaming van het gebied waarin u woonachtig bent.

Graag wil ik u van dienst zijn bij het aardgasvrij maken van uw woning samen met Zonnedorpen. Daarnaast sta ik net als de adviseurs tot uw beschikking om andere mogelijkheden te bekijken indien u uw woning van het aardgas af wil halen. Ik kijk samen met de adviseurs graag uit naar het moment dat ik bij u de installaties die er nu zijn in uw woning mag bekijken en zien welke mogelijkheden er zijn

Eerste warmtepompen zijn binnen

Zonnedorpen heeft begin deze maand de eerste warmtepompen ontvangen. Een aantal van deze pompen is al gereserveerd. Onze installateur Paul Wijburg is voorbereidingen aan het treffen om deze pompen te gaan installeren.

Meten is weten

“Waar komt mijn hoge energieverbruik vandaan?” Dit is een vraag die onze duurzaamheidsadviseurs veel te horen krijgen. Zonnedorpen heeft daarom een aantal kleine energiemeters aangeschaft die tussen de apparaten en wandcontactdoos geplaatst kunnen worden. Dit geeft veel inzicht waar “energieslurpers” in het huis zitten. Zonnedorpen stelt deze energiemeters gratis beschikbaar. Neem contact op met Bas Huizing 06-19331255 of b.huizing@zonnedorpen.nl. Een van de duurzaamheidsadviseurs komt de meters dan langsbrengen.

Tips en trucs om te besparen
Laat apparaten niet op stand-by staan.
Gebruik LED- of spaarlampen.
Gebruik een timer om vaak “vergeten”   apparatuur uit te schakelen.Kies apparaten met een A label.
Isoleer je huis.
Ga efficiënt om met warm water.
Zet je boiler uit als je voor een langere tijd van huis gaat.
Kook alleen water dat je gebruikt. Vul de waterkoker niet verder dan nodig.
Was op zo min mogelijk boven 40 graden.
Gebruik zo min mogelijk een wasdroger.
Voorkom ijsafzetting bij je vriezer.
Zet de temperatuur van je koelkast op vier graden.
Onderhoud je koelkast en vriezer.
Houd de oven tijdens bakken dicht.
Gebruik een warmtepomp voor verwarming.
Blokkeer je radiatoren niet.
Isoleer warmwaterleidingen.
Verlaag de temperatuur van de thermostaat.
Laat zonnepanelen installeren.
Pak wat vaker de fiets voor de korte afstand.

Vacatures
Bij de energiecoöperatie Zonnedorpen is veel te doen. Wij zijn op zoek naar versterking van ons team. Wij zoeken mensen die tot duurzaamheidsadviseur opgeleid willen worden. Ook is er plaats voor stagaires.
Voor de vacatureteksten kijk op de website.
Reageren kan tot 11 september.

Inwoners Eemsdelta kunnen meedenken over locaties voor openbare laadpalen

De gemeente Eemsdelta zet in op duurzaam vervoer en gaat de komende jaren elektrisch rijden zo veel mogelijk stimuleren. Belangrijk daarbij is dat huidige en toekomstige gebruikers van elektrische personen-auto's en kleine bedrijfsauto's in hun buurt de auto kunnen opladen. De gemeente heeft een plankaart gemaakt met hierop mogelijk geschikte locaties voor openbare laadpalen. Inwoners, ondernemers, belanghebbenden en bezoekers kunnen meedenken over de voorgestelde plekken. Lees meer

Gronings GroenUITNODIGING

VRIJDAG 2 SEPTEMBER 13.30 – 18.00 uur Boerderij Hoog Hammen in Overschild
Na drie jaar is het dan eindelijk zover: na de zomer staat er weer een editie gepland van Gronings Groen! Je bent op vrijdag 2 september 2022 van harte welkom op hét evenement voor de groene vrijwilligers in Groningen. Voor meer informatie

EU overweegt noodinterventie op de energiemarkt
De Europese Commissie wil ingrijpen op de elektriciteitsmarkt en wil de gas- en stroomprijzen loskoppelen, maar uiteindelijk zal de hele energiemarkt structureel moeten hervormen.
Op dit moment is de Europese energiemarkt zo geregeld dat de prijs van elke vorm van energie wordt bepaald door de duurste opwekvorm. Hierdoor hebben de hoge gasprijzen grote invloed op de prijzen van andere energievormen.
Dat zit zo: als de goedkoopste opwekvorm 100 euro per megawattuur kost en de duurste opwekvorm kost 500 euro, dan kan de goedkoopste opwekvorm dezelfde prijs vragen. Het verschil is winst voor degene die de goedkope stroom heeft opgewekt. Er is een nieuw marktmodel voor elektriciteit nodig dat echt functioneert om de energiemarkt weer in balans te brengen.


Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl