nummer 49, oktober 2022

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Start van installatiewerk


Onze installateur Paul Wijburg is begonnen met de voorbereiding van de installatie van de eerste warmtepompen. Inmiddels is er een aanhangwagen aangeschaft die regelmatig in onze dorpen te zien zal zijn.

Ook wij lopen er tegenaan dat veel materialen een lange levertijd hebben, waardoor extra vertraging ontstaat. Ons geduld wordt hiermee aardig op de proef gesteld. We willen graag zo spoedig mogelijk bewoners die van het gas af willen helpen.


Gesprek Energie VanOns
Het contract tussen Zonnedorpen en Energie VanOns (EVO) loopt tot april 2024. EVO heeft aangegeven dat door de hoge energieprijzen de kosten die ze maken om 24/7 energie te leveren niet meer door de huidige vergoeding gedekt worden. Dit betekent dat er vanaf 2024 een tariefsverhoging aan staat te komen. Over de hoogte van het nieuwe tarief is nu nog niets te zeggen omdat de electriciteitsprijzen steeds veranderen. In 2023 gaan we daarom hier weer verder over praten. We gaan uiteraard ons uiterste best doen om de prijs per kWh stroom zo gunstig mogelijk te laten zijn voor onze leden.

Bezoek aan wethouders Ronde en Usmanny
Op 11 oktober waren we op uitnodiging van de wethouders Annelies Usmanny en Hans Ronde op het stadskantoor in Appingedam. We spraken over het aan te leggen zonnepark en energiehub op de voormalige NAM-locatie aan de Korendijk in ‘t Zandt. De wethouders wilden weten wat onze plannen zijn en hoe het er als alles klaar is uit komt te zien. Zij waardeerden het idee van energieopslag met een laadstation voor elektrische tractoren. Windmolens was voor hen op dit moment een brug te ver. Daarom gaan wij ons eerst concentreren op zonnepanelen en accu’s.

In het Nieuws
De Vereniging Nederlandse gemeenten heeft een podcast over Zonnedorpen laten maken.
beluister de podcast

Vakbeurs Energie
Donderdag 13 oktober bezochten we de vakbeurs Energie in de Brabanthallen in ‘s Hertogenbosch. De vakbeurs is het grootste zakelijk evenement van duurzame opwekking en besparing van energie in Nederland. Onze interesse ging vooral uit naar accu opslag en warmtepompen. We hebben met verschillende leveranciers gesproken. Met de opgedane inzichten en contacten gaan we door met het pionieren en verder ontwikkelen van Zonnedorpen ten behoeve van de bewoners. Ook hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt de importeur van de Durocan-warmtepompen in Berlicum te ontmoeten.

Ledenbijeenkomst

Om alvast te noteren in de agenda. Woensdag 30 november organiseren we een bijeenkomst voor onze leden en andere belangstellenden. We nodigen een spreker uit die uitleg geeft over verduurzaming en besparing van energie. Je bent van harte welkom. Inloop vanaf 19.45 uur. Locatie en programma volgen nog.

Opzeggen vaste energiecontracten wordt mogelijk duurder

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de regels voor het opzeggen van vaste energiecontracten aanpassen.
Op dit moment is het zo dat klanten die een vast energiecontract hebben en daar vanaf willen, een vaste opzegvergoeding betalen. Die is bijvoorbeeld 50 euro voor stroom en 50 euro voor gas als het contract korter dan anderhalf jaar loopt. Als het aan de ACM ligt, wordt die opzegvergoeding variabel. Dat betekent dat die ook een stuk hoger kan gaan uitvallen. (bron NOS)

Elektrische deelauto’s van DeelSlee

Hallo, mijn naam is Jan Roelf de Vries en ben gepensioneerd ondernemer uit Garsthuizen. Nu o.a. bestuurslid van Zonnedorpen, maar vanaf het begin heb ik ook meegewerkt aan de oprichting van Coöperatie DeelSlee.
Onze eerste vijf auto’s rijden nu precies twee jaar. Deelslee heeft als leden, alle verenigingen van dorpsbelangen en energie coöperaties uit de voorheen gemeente Loppersum. Daaruit is een dagelijks bestuur gekozen van vijf personen. Daarvan ben ik er één. Mijn taak binnen het dagelijks bestuur bestaat hoofdzakelijk uit het beheren van de auto’s . We hebben inmiddels 27 stuks. 15 x een Volkswagen ID.3, 10 x een Renault Zoë en 2 x een Skoda CITigo. Ook heeft DeelSlee 18 eigen dubbele laadpalen. Al onze laadpalen krijgen groene stroom van onze energie coöperaties!
In alle 15 dorpen waar inmiddels auto’s van DeelSlee staan zijn minimaal twee beheerders. In totaal zijn er op dit moment 39 beheerders. Zij begeleiden indien nodig nieuwe gebruikers bij hun eerste rit. Ook houden zij de auto’s aan de buitenkant

schoon (schoonhouden binnenkant verwachten we van de gebruikers) en houden de auto’s en laadpalen een beetje in de gaten.
Zowel de beheerders als het dagelijks bestuur zijn allemaal vrijwilligers.
Inmiddels heeft DeelSlee 320 ingeschreven gebruikers.

DeelSlee biedt voordelig elektrisch deelvervoer aan alle dorpen van de voormalige gemeente Loppersum. Door het delen van elektrische auto’s worden portemonnee en milieu gespaard en de toegankelijkheid en leefbaarheid van het gebied bevorderd. Zo leveren we ook een bijdrage aan de energietransitie en het doel van de gemeente om voor 2030 onafhankelijk te zijn van fossiele energie.
Er zijn verschillen abonnementen mogelijk. Los-vast, Basis en Vast. Daarnaast is er een voordelig extra abonnement voor huisgenoten. Voor meer informatie verwijs ik naar onze website . Alle prijzen zijn per uur, inclusief alle kosten. Dus ook het laden.
We hopen begin volgend jaar al onze dorpen van auto’s en laadpalen te hebben voorzien. Dat zal betekenen dat er in totaal 35 elektrische DeelSlee deelauto’s beschikbaar zijn. Zijn alle auto’s uit jouw dorp in gebruik, dan kun je natuurlijk ook een auto uit een ander dorp reserveren.
Meedoen? Kijk op www.deelslee.nl
Aanmelden kan door op de website onder HOME op de oranje button MEEDOEN te drukken. Daarna wijst alles zich vanzelf.
Na aanmelding ontvang je een tegoed van 2 uur gratis rijden!

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl