nummer 52 januari 2023

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Voorstellen Ruth Meijer

Ik ben Ruth Meijer en ik woon samen met mijn partner en twee kinderen in Zeerijp. Sinds drie maanden ben ik aan het werk bij Zonnedorpen als duurzaamheidsadviseur. Dit doe ik naast mijn werk in de zorg.
Verduurzaming vind ik erg interessant en ik zie daar ook de noodzaak van in. Thuis hebben we sinds 2011 zonnepanelen en later is daar nog een zonneboiler bijgekomen. In de versterking van ons huis is er betere isolatie toegepast. We zijn nog niet van het gas af, maar dat komt nog wel.
In Zeerijp zit ik in het bestuur van het dorpshuis. Deze is gesloopt en wordt nu opnieuw opgebouwd. Ook hier speelt verduurzaming een grote rol. De verwachting is dat het toekomstbestendige dorpshuis ergens na de zomer klaar is.
In mijn vrije tijd vind ik het leuk om in de moestuin te werken. Afgelopen jaar hebben de slakken daar ook veel gewerkt waardoor de opbrengst minimaal was. We hebben in de zomer loopeenden gekregen en die lusten wel slakken, dus hopelijk dit jaar wel weer courgette en pompoen uit eigen tuin.

Verder hou ik van zingen. Dat deed ik eerder in de gezellige hobbyband ‘De midlife krijsers’. Lekkere pop en rock muziek maken. Nu is het zingen beperkt tot in huis en ook wel eens in de moestuin.

Planning installaties
Op dit moment zijn Paul en Henri druk bezig met installeren. De eerste woningen en gebouwen zijn nu van het aardgas af. Wij krijgen veel vragen van bewoners die willen weten wanneer zij aan de beurt zijn. In het vorige jaar hebben wij bewust een stop gezet op het uitbrengen van offertes. Wij hopen dit de komende weken weer op te pakken. Hierna kunnen wij meer bewoners voorzien van een passende installatie. Wij snappen dat het voor u vervelend kan zijn dat u al een tijd moet wachten. Wij zijn echter vol goede moed om dit jaar zoveel mogelijk installaties te voltooien. Als u aan de beurt bent voor een offerte hoort u dat van uw adviseur of van onze planner.

Wijziging huisnummer

Sinds 10 januari 2023 heeft ons kantoor een ander huisnummer. Ons nieuwe huisnummer is 47. Dit vervangt ons oude huisnummer 49A. Het oude nummer was geen officieel nummer en met 47 hebben wij nu een officieel huisnummer. De locatie blijft hetzelfde. Wij begroeten u dus graag op Fivelweg 47 in Zijldijk.

Koffie-uurtje
Dit jaar willen wij op woensdagmiddag beginnen met een koffie-uurtje op ons kantoor. Tijdens dit uur staat een van onze

duurzaamheidsadviseurs klaar om uw vragen te beantwoorden of u te voorzien van advies. Dit uurtje is iedere woensdagmiddag tussen 14:00 en 15:00. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. De rest van de week blijven wij ook bereikbaar voor vragen, maar op deze manier kunnen wij meer zekerheid bieden dat u ook daadwerkelijk geholpen wordt met uw vraag.

Bereikbaarheid Energie van Ons

In eerdere nieuwsbrieven hebben wij melding gemaakt van de verminderde bereikbaarheid van Energie van Ons. Door het prijsplafond en andere regelingen hebben zij het erg druk. Energie van Ons heeft besloten om alle mails die gestuurd zijn voor 8 januari 2023 niet meer in behandeling te nemen. Als u voor 8 januari een mail heeft gestuurd dan is het aan te raden om deze mail opnieuw te versturen.

Vooraankondiging ALV

Woensdagavond 8 maart vindt de Algemene Ledenvergadering van energie coöperatie Zonnedorpen plaats. De vergadering wordt gehouden in ’t Binhoes (Smydingheweg 3) in Garsthuizen en begint om 20:00. De officiële uitnodiging en agenda volgen nog.

De salderingsregeling

In politiek Den Haag wordt op dit moment gesproken over de afbouw van de salderingsregeling. De steun voor het kabinetsvoorstel om de subsidie voor bezitters van zonnepanelen in stappen af te bouwen, is onzeker. Doordat ook partijen als de PvdA, GroenLinks en de PVV om uiteenlopende redenen bezwaren hebben, lijkt de hele oppositie tegen het afbouwen van de zogenoemde salderingsregeling en daarmee zou er geen meerderheid zijn in de Eerste Kamer. PvdA en GroenLinks keerden zich tegen het kabinetsvoorstel, omdat ze vinden dat er eerst een concreet plan moet komen om meer zonnepanelen op huurhuizen te krijgen zodat mensen in energie-armoede worden geholpen.

Het kabinetsvoorstel kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar door de opstelling van PvdA en GroenLinks lijkt het niet zeker dat er ook in de Eerste Kamer een meerderheid zal zijn. De coalitie heeft in de senaat geen meerderheid van de zetels en dus is er steun uit de oppositie nodig.
Voor eigenaren van zonnepanelen is het gunstig dat 100% saldering blijft bestaan. De energietransitie wordt hiermee geen dienst bewezen. Door salderen te laten bestaan zal niemand investeren in buurt- of thuisbatterijen. Daardoor moeten de netbedrijven veel grotere investeringen doen om toch voldoende stroom aan alle verbruikers te leveren. Deze kosten worden weer doorgerekend naar de consumenten.

Tot slot
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl