nummer 55 april 2023

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Open huizendag Zonnedorpen

Op zaterdagmiddag 8 juli organiseert Zonnedorpen een open huizendag. Tijdens deze dag kunt u een kijkje nemen bij woningen die al van aardgas af zijn. De woningen worden verwarmd door middel van warmtepompen. Tijdens deze middag kunt u de ervaringen van bewoners horen en zelf ook eens ervaren hoe stil de warmtepompen zijn. Eind mei zullen wij beginnen met communiceren en kunt u zien waar u op de 8 e een kijkje kunt nemen. Opgeven is niet nodig. Als Zonnedorpen hebben wij mensen die van het aardgas af zijn benaderd om mee te werken aan deze dag. Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen, maar wel graag mee willen doen laat het dan vooral weten! Stuur een mail naar b.huizing@zonnedorpen.nl of bel naar 06- 19331255.

Nieuwe installateurs bij Zonnedorpen

 

Om sneller warmtepompen te kunnen installeren is het team van Installateurs uitgebreid. De aanpak gaat veranderen; er is een groep die de voorbereidingen doet, dan komt de installateur voor de buizen, daarna de elektricien en uiteindelijk wordt de warmtepomp door een specialist in gebruik gesteld. Door deze aanpak hoopt Zonnedorpen de aanleg van warmtepompen substantieel te versnellen.

Werkkleding

 

Sinds twee weken lopen onze installateurs rond in werkkleding van Zonnedorpen. Met dank aan Bijsterveld bedrijfskleding uit Loppersum hebben wij professionele werkkleding ontvangen. Hierdoor is herkenbaar te zien dat zij voor Zonnedorpen aan het werk zijn en draagt het bij aan een veilige werkomgeving.

Wachtlijst afname zonnepark

Na een herberekening en door plaatsing van zonnepanelen bij afnemers hebben we weer 2 leden kunnen toelaten als afnemer voor stroom van het Freek Sonneveld park in ’t Zandt. Zo zijn er nu al meer dan 100 huishoudens die tegen kostprijs energie geleverd krijgen van ons eigen zonnepark

Thuisaccu op kantoor Zonnedorpen

Zonnedorpen heeft een thuisaccu besteld voor het kantoor, Fivelweg 47 in Zijldijk. Op deze accu worden de zonnepanelen rechtstreeks op de accu aangesloten. Hiermee willen we ervaring opdoen om voorbereid te zijn op het afbouwen van de salderingsregeling.

Bedrijfsauto

Zonnedorpen maakt steeds meer gebruik van installateurs en vaklieden die ons helpen om de warmtepompen op de plek te krijgen en te installeren. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen auto heeft Zonnedorpen een bedrijfsauto aangeschaft. Net als onze aanhanger hebben wij ook de auto laten bestickeren door S. Windt reclame uit Godlinze. Het resultaat mag er zijn!

Bouw zonnepark Valgenweg gestart

Aan de rand van Borgsweer is de aanleg gestart van een 17 ha. groot zonnepark. Dit park is ontwikkeld door 4 partijen. Eemsdelta Energiek, de coöperatie van de 7 energiecoöperaties in de gemeente Eemsdelta, wordt voor 25% eigenaar van dit park. Coöperatie Windvogel helpt ons bij de financiering en krijgt daarvoor 8% eigendom. De eerste jaren zal er versneld afgelost gaan worden. Na 3 jaar verwachten we het eerste rendement uit dit park voor de coöperaties in Eemsdelta.

Local 4 local

Zonnedorpen is partner bij een landelijk project om te onderzoeken hoe energie tegen kostprijs aan leden van de coöperatie terug geleverd kan worden. Samen met een aantal grote zon en windcoöperaties hopen we een manier te bedenken waarmee we meer leden in de toekomst van duurzame energie tegen een redelijke prijs kunnen voorzien.

 

Europa: vervuiler gaat betalen

Het Europees parlement heeft voor de invoering van enkele klimaatwetten gestemd, waardoor vervuilers meer gaan betalen. Hiervoor wordt het emissiehandelsysteem (ETS) aangepast. Bedrijven die CO2 uitstoten moeten hiervoor meer gaan betalen. Het doel is om in 2030 62% minder CO2 uit te stoten dan in het oorspronkelijke uitgangsjaar 2005. Gratis emissierechten voor bedrijven zullen worden afgebouwd. Ook zal er vanaf 2027 een extra CO2 heffing komen op fossiele brandstoffen voor het wegvervoer, zee- en luchtvaart. Hiermee verwacht men gebruik van duurzame energie voor transport te stimuleren.

 

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl