nummer 56 mei 2023

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Open huizen route Zonnedorpen

Op zaterdag 8 juli organiseert Zonnedorpen Aardgasvrij samen met bewoners een open huizen route. Op deze dag kun je tussen 13:00 en 17:00 een kijkje nemen bij de bewoners die hun huis verwarmen met warmtepompen. Tijdens het bezoek kun je ervaren hoe weinig geluid de warmtepomp maakt en hoe de installatie van een warmtepomp in zijn werk gaat. Naast de woningen is ook het kantoor van Zonnedorpen geopend. Onderstaande adressen hebben hun deelname al toegezegd. Via zonnedorpen.nl houden wij je op de hoogte van de actuele route.

Deelnemende adressen:

Familie Kuipers-de Jong, Eenumerweg 4, 9914PT Zeerijp (Midea)
Kantine v.v. de Fivel, Borgweg 3A, 9914 PC, Zeerijp (Durocan)
Familie Zwartjes, Smydingheweg 45, 9923 PB Garsthuizen (Durocan)
Fam. Visscher, Fiveldijk 17, 9923 TA, Garsthuizen (Midea)
Familie Moolenaar, Noorderweg 4 9912 TH Leermens (Durocan)
Familie Emmelkamp Hoofdstraat 84, 9915 PG ’ t Zandt (Midea)
Mevrouw van Leur, Fivelweg 59, 9987 SJ Zijldijk (Durocan)
Familie Schaap, Kolkweg 2, 9987 NH Zijldijk (Midea)
Familie Schaap, vakantiekerkje Fivelweg 45, Zijldijk (Durocan)
Kantoor Zonnedorpen, Fivelweg 47, 9987SJ, Zijldijk (Durocan)

 

 

 

Raamfolie

Kunt u het zien, het raamfolie?
In de afgelopen maand hebben wij raamfolie geplakt op 1 van de ramen bij ons op kantoor. Om zelf te kijken hoe het werkt. U vraagt zich dan vast af werkt het? Isoleert het nu beter? Dat kunnen we snel en makkelijk beantwoorden met JA het werkt. Wilt u het een keer zien? Kom gerust langs tijdens ons koffie uurtje op de woensdagmiddag. Onze collega’s staan  tussen 14:00 en 15:00 klaar om uw vragen te beantwoorden.

Werkproces installatie

Sinds november 2022 heeft Zonnedorpen samen met de bewoners 15 woningen van het aardgas afgehaald. Om het tempo te verhogen hebben wij in de laatste weken hard gewerkt. Vanaf nu kunnen wij een beroep doen op meerdere installateurs en allround vakmensen. Om het tempo hoog te houden en de werkdruk voor iedereen behapbaar te houden doen wij nu ook een beroep op Pi van Weert. Pi is een van de oprichters van Zonnedorpen en gaat de rol van werkvoorbereider vervullen. In de nieuwsbrief van september 2022 heeft hij zich al voorgesteld. Hij zal bij bewoners langsgaan om een inschatting te maken van de werkzaamheden. Hierdoor kunnen wij scherpere offertes uitbrengen en onze vakmensen beter inzetten. De verdere communicatie over offertes en de planning zal via het kantoor van Zonnedorpen blijven lopen. Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Bel, mail of stuur een appje naar 06 19331255 of b.huizing@zonnedorpen.nl

Bericht uit Zweden

Op 10 maart 2022 ontving Zonnedorpen bezoek uit Zweden. een onderzoeksgroep uit Malmö maakte een rondreis door Denemarken, Duitsland en Nederland. Zij waren bezig met een onderzoek naar de leefbaarheid van het Zweedse platteland en hoe je inwoners hier bij kan betrekken. Tijdens het bezoek hebben beide partijen een presentatie gegeven waarna er onder het genot van een hapje en drankje nog werd nagepraat. Ruim een jaar na dit bezoek wijn de resultaten verwerkt in een onderzoeksrapport. Wij hopen snel een exemplaar op kantoor te hebben liggen.

Coöperatief in balans Garsthuizen

Coöperatief in balans is een programma van de Hanzehogeschool in Groningen. in dit programma worden allerlei onderzoeken gedaan ten behoeve van de coöperatieve sector. In de afgelopen jaren is er onderzoek gedaan naar de optimalisatie van de technische mogelijkheden om het dorp Garsthuizen/Startenhuizen energieneutraal te maken. Daar zijn interessante resultaten uitgekomen. Deze zijn op 16 mei op de Hanzehogeschool gepresenteerd. De bedoeling is dat dit rekenmodel ook voor de andere dorpen of wijken toegepast kan worden. Op 30 mei wordt het onderzoek gepresenteerd aan de dorpsbewoners. Aanvang 20:00 uur in het Binhoes in Garsthuizen.

Bezoek München

Zonnedorpen is nog steeds op zoek naar een goede oplossing om woningen binnen 3 x 25A aansluitwaarde te laten functioneren. Daar zal in veel gevallen slimme apparatuur voor nodig zijn. Tot nu toe hebben we nog geen goed werkend systeem daarvoor kunnen vinden. Daarom reizen twee bestuursleden van 14 tot 17 juni naar München om op de beurs Intersolar te kijken of we daar voor ons interessante producten aangeboden worden.

Coöperatief festival Hellum

De Hanzehogeschool heeft samen met Univé verzekeringen een festival voor coöperaties georganiseerd. Deze keer was de plaats van handeling een grote aardappelschuur in Hellum. Naast de vele workshops over interessante onderwerpen was het ook een goede gelegenheid om te netwerken. Voor Zonnedorpen zijn er wat interessante contacten gelegd. Als deze contacten concreter worden schrijven wij daar weer over in deze nieuwsbrief..

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl