nummer 57 juni 2023

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Duurzaamheidsadviseurs volgen cursus

De duurzaamheidsadviseurs van Zonnedorpen hebben een 5 dagen durende training gehad. Eelke Ploeg van EnergiePloeg gaf de training. Doel van de training was om met cijfers beter te kunnen uitrekenen en onderbouwen wat er nodig is om een woning effectief aardgasvrij te maken. Els, Grietje, Ruth, Jan en Willem hebben de cursus doorlopen en willen met de opgedane kennis de bewoners uit Zonnedorpen ondersteunen en adviseren bij het aardgasvrij maken van hun huizen.
Wil je een afspraak met een van hen maken? Bel dan met Bas 06- 19 33 12 55.

Open huizen route Zonnedorpen

De 11 deelnemers aan de Open Huizen route vind je via de actuele route zonnedorpen.nl De aardgasvrije woningen/locaties zijn te herkennen aan een beachvlag en een raamposter
We wensen de deelnemers en iedereen die bij hen op “visite” gaat een leerzame en gezellige middag

 

Zonnepanelen op dak kantoor Zonnedorpen

Maandag 19 juni zijn er 12 zonnepanelen gelegd op het dak van het kantoor van Zonnedorpen.
De opgewekte energie wordt opgeslagen in de Keli thuisaccu met ingebouwde omvormer.
Tijdens de Open Huizen Route op zaterdag 8 juli kun je vanaf 13.00 uur de thuisaccu  bekijken. De leverancier van de thuisaccu Anton Xia is aanwezig voor informatie en om vragen te beantwoorden.

Intersolar 2023

Jan Kooistra en Willem Schaap bezochten namens Zonnedorpen op 15 juni de Intersolar Europe beurs in München, ’s werelds grootste toonaangevende beurs voor de duurzaamheids-industrie.
Ze hadden de taak meegekregen om meer te weten te komen over opslag van energie. Op de stands van Keli en Memodo, beide leveranciers van onder andere accusystemen, zijn gesprekken over accu-opslag gevoerd.
Bij het kantoor van Zonnedorpen, Fivelweg 47 in Zijldijk komt een proefopstelling met een thuisaccu met ingebouwde omvormer van Keli.
Zonnedorpen wil  ervaring opdoen met de opslag  van eigen opgewekte energie in een thuisaccu. We willen weten hoe het is om achter de meter energie op te slaan om zo voorbereidt te zijn als vanaf 2025 huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder mogen salderen. In 2031 stopt de salderingsregeling helemaal.

Met de deelslee
Leuk detail is dat Jan en Willem naar München reisden met de deelslee, een elektrische Volkswagen ID3. De reis ging, op wat vertraging na door file’s, voorspoedig. Opladen in Duitsland ging met een speciaal aangevraagde pas van Energie VanOns snel en gemakkelijk.

 

Zonnedorpen wordt mede-eigenaar van groot zonnepark

Eemsdelta Energiek, een samenwerking tussen 7 energiecoöperaties in de gemeente Eemsdelta, heeft aandelen verworven in een groot zonnepark aan de Valgenweg bij Borgsweer. Wij zijn heel trots dat het gelukt is om samen met windcoöperatie Windvogel voor 33% eigenaar te worden van dit park.

Hiermee wordt ook het lokaal eigendom van dit park geborgd. De andere eigenaren zijn Groningen Seaports en de bouwer Wircon. Het park is op moment van schrijven in aanbouw en zal eind augustus de eerste stroom op het netwerk gaan leveren.

Bezoek fractie Christenunie

Afgelopen woensdag 21 juni brachten 8 leden van de Christen Unie (CU) een bezoek aan Maatschap Korendijk van de familie Bos.Zij Afbeelding met kleding, persoon, schoeisel, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

lieten zich informeren over het plan om samen met Energiecoöperatie Zonnedorpen op en nabij de voormalige gaslocatie in ’t Zandt een energiehub te bouwen. Bij deze energiehub, wordt naast zonnepanelen ook gedacht aan opslag en kleinschalige productie van waterstof voor lokale afnemers (trekkers op waterstof?). Dit plan wordt maatschappelijk verantwoord ontwikkeld met 100% lokaal, en 50% coöperatief eigendom. Het zonnepark krijgt een vermogen van circa 15 MWp.
De leden van de CU (fractievoorzitters van gemeente Eemsdelta en Provincie aangevuld met statenleden) waren onder de indruk van de plannen. Met name het hergebruik van de locatie (mensen zijn er al aan gewend), geen opoffering van landbouwgrond en de opslag van energie sprak zeer tot de verbeelding. Onze insteek om voor iedereen de energie betaalbaar te houden in een gemeente met relatief veel energiearmoede werd goed ontvangen. 

New Energy Forum

Op 22 juni is op het Zernike-terrein het New Energy Forum gehouden. Dit was een evenement georganiseerd door Entrance, de Hanzehogeschool en de New Energy Coalition, samenwerking tussen veel bedrijven in de duurzame energie. Er waren allerlei lezingen afgewisseld met demonstraties en marktkramen met informatie over duurzaamheid. Vier projectgroepleden van Zonnedorpen Aardgasvrij hebben deze dag bijgewoond.

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl