nummer 58 juli 2023

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Terugblik Openhuizen route

Op zaterdag 8 juli hadden wij als Zonnedorpen onze open huizen route. Vele belangstellenden wisten de weg naar de verschillende woningen en ons kantoor te vinden. Het kwik steeg die dag richting de 30 graden, maar de belangstelling voor de warmtepompen was groot. Naast het bekijken van de warmtepompen was er ook veel belangstelling voor de accu. Deze staat in de hal van ons kantoor en mocht de hele middag op veel belangstelling rekenen. Verderop in deze nieuwsbrief staat hier meer informatie over. Via deze weg willen wij alle deelnemende bewoners bedanken voor het openstellen van hun huis en het beantwoorden van alle vragen. We zullen volgend jaar nogmaals een open huizen route organiseren. Dan hopelijk onder koudere omstandigheden zodat u nog beter kunt ervaren hoe goed de warmtepompen werken. Walter Sporrel heeft een film gemaakt over de open huize route op onze website staat het filmpje.

Hall of Fame

Bij ons op kantoor hebben wij een Hall of Fame. Er hangen foto’s van de huizen of panden die wij in samenwerking met de bewoners van het aardgas af hebben gehaald. Op elke foto staat het huis of pand van de bewoner plus een stukje tekst over de ervaringen van de bewoner(s). Een quote van één van onze bewoners: ‘ We zijn heel blij dat we de warmtepomp hebben draaien. We hebben hem al vanaf januari 2023 dus zijn inmiddels al redelijk ervaren. We merken dat hij goed werkt en voelen geen verschil met de gasketel.’ Mag de foto van uw huis ook hangen in de Hall of Fame? Stuur dan een bericht naar e.westerhuis@zonnedorpen.nl

Thuis accu

Sinds eind juni hebben wij een accu bij ons op kantoor staan. Het is een 1 fase accu met een capaciteit van 10,2 kWh. Op de accu zijn de zonnepanelen rechtstreeks aangesloten. De accu is van het merk Ecactus en was ook al te zien tijdens de open huizen route op zaterdag 8 juli. Opslag van energie staat wel in de belangstelling. De komende maanden willen wij ervaring opdoen met de accu. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Stuur dan een mailtje naar contact@zonnedorpen.nl

Deelslee wint Natuur en Milieu award

DeelSlee biedt hoogwaardig en voordelig elektrisch deelvervoer voor iedereen die woont of werkt in de voormalige Gemeente Loppersum en draagt daarmee bij aan een fossielvrije gemeente waar het fijn is om te wonen en werken. Op 27 juni heeft Deelslee de auto deelaward gewonnen. De prijs voor kleine gemeenten kwam toe aan de gemeente Eemsdelta en daarmee aan Deelslee.

Uit het juryrapport: ‘Het is een niet-commercieel initiatief binnen de gemeente Eemsdelta. Bijzonder is dat DeelSlee door vrijwilligers wordt georganiseerd en daarmee een duurzaam en sociaal karakter heeft.’ Zonnedorpen feliciteert Deelslee van harte met deze award!

Open Energiedag

Zonnedorpen doet mee aan de open energiedag 2023. Deze wordt gehouden op zaterdag 16 september.

Veel duurzame energieprojecten in Nederland openen de deuren om mensen kennis te laten maken met de mensen en de technieken achter de energietransitie. Daarom doet Zonnedorpen mee en stelt die dag haar kantoor open voor geïnteresseerde bezoekers.

Provincie Groningen ziet geen ruimte voor nieuwe zonneparken

De provincie Groningen ziet geen ruimte voor nieuwe zonneparken. Dit schrijft het kersverse provinciebestuur dat bestaat uit BoerBurgerBeweging (BBB), ChristenUnie, Groninger Belang en PvdA in hun coalitieakkoord. Het nieuwe provinciebestuur stelt het belangrijk te vinden dat de energietransitie van onderop plaatsvindt. ‘Het opslaan en het opwekken van energie doen we zoveel mogelijk op de locatie waar het nodig is. Ze zien een rol voor een provinciaal energiebedrijf, bijvoorbeeld bij de aanleg van betaalbare warmtenetten tussen bedrijven die warmte overhebben en woningen die dat kunnen gebruiken.’ (bron: Solar Magazine)

Waarom valt de omvormer uit

De omvormer van uw zonnepanelen schakelt zichzelf uit wanneer de spanning in de woning te hoog wordt. Doet hij dit niet? Dan kan de omvormer of andere apparatuur in huis stuk gaan. Vooral op dagen met veel zon wordt er veel stroom tegelijk opgewekt. Deze opgewekte stroom wordt vaak niet direct verbruikt, maar gaat terug het net in. Als dit massaal gebeurt, kan dit voor spanningsafwijkingen op het stroomnet zorgen en ontstaan er problemen. Zakt de spanning in uw woning weer naar een normaal niveau? Dan schakelt de omvormer (meestal) vanzelf weer in. Het is verstandig om altijd te controleren of de omvormer weer aanstaat. (Bron: Enexis)

Bezetting kantoor tijdens zomervakantie

Tijdens de schoolvakantie blijft het kantoor van Zonnedorpen geopend. Wel kan het voorkomen dat we in de middag eerder gesloten zijn of dat er op vrijdag geen of minder bezetting is. Het koffie uurtje zal ook gewoon doorgaan. Dit uurtje is elke woensdagmiddag van 14:00 tot 15:00. Tijdens dit uurtje kunt u binnenlopen en geholpen worden door een van onze duurzaamheidsadviseurs. U hoeft zich niet aan te melden voor het koffie uurtje.

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl