nummer 59 augustus 2023

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Landelijke Open Energiedag

Op zaterdag 16 september wordt de landelijke open Energie dag georganiseerd. Veel duurzame energieprojecten in Nederland openen de deuren om mensen kennis te laten maken met de mensen en de technieken achter de energietransitie. Zonnedorpen doet ook mee aan deze landelijk georganiseerde dag. Vanaf 13:00 is ons kantoor open en zullen verschillende leveranciers aanwezig zijn om vragen te beantwoorden of om hun producten te laten zien. De aanwezige leveranciers zijn o.a. Bosman Duurzaam Advies, Zorgeloos Gasloos, de thuisaccu, Deelslee, de groene fiscalist, RIW Techniek en van Meerendonk Waterontharders. Voor alle deelnemen projecten zie: https://www.daarkrijgjeenergievan.nl/open-energiedag/

Groei Zonnedorpen

Op dit moment heeft Zonnedorpen 185 leden. In de afgelopen anderhalf jaar hebben wij al 85 nieuwe leden mogen verwelkomen. Leden van Zonnedorpen kunnen ook gebruik maken van ons zonneveld in ’t Zandt. Vorig jaar hebben wij de toelatingen tot ons zonneveld moeten beperken. Het bestuur van Energie coöperatie Zonnedorpen heeft echter besloten om leden die dat willen voorlopig alsnog toe te laten tot stroomafname van ons veld. In de afgelopen weken zijn de leden die op de wachtlijst stonden hierover al benaderd. Mocht u niet op de wachtlijst hebben gestaan, maar heeft u wel interesse voor het afnemen van stroom van Zonnedorpen? Neem dan contact op met Bas Huizing via b.huizing@zonnedorpen . De voorwaarden hieraan zijn dat u woonachtig bent in een van de Zonnedorpen en dat u lid bent van de energie coöperatie Zonnedorpen. Het speciale Zonnedorpen tarief is 17,3 cent per kilowattuur. Deze prijs is gegarandeerd tot mei 2024. Het bestuur is al in overleg met de energieleverancier Energie van Ons over de prijs voor na 2024. Via deze nieuwsbrief zullen wij u daarvan op de hoogte houden.

Duurzaamheidsadviseurs zijn geslaagd

Onze duurzaamheidsadviseurs hebben een 5 dagen durende training gehad. De training werd verzorgd door Eelke Ploeg van EnergiePloeg. Doel van de training was om met cijfers beter te onderbouwen wat er nodig is om een woning effectief aardgasvrij te maken. Na veel kramp in de vingers, zweet op Nummer 59, augustus 2023 secr. Noorderweg 4 9912 TH Leermens het voorhoofd en heel veel aantekeningen te hebben gemaakt waren ze klaar voor hun examen. Alle duurzaamheidsadviseurs hebben het examen gehaald en hun diploma ontvangen. Binnenkort zullen de ingelijste diploma’s ook op ons kantoor komen te hangen. Bent u hierdoor nog meer geinteresseerd in een afspraak met een van onze adviseurs? Bel dan naar het kantoor 06- 19 33 12 55 of stuur een mail naar contact@zonnedorpen.nl

Bouw van 's werelds grootste windpark op zee van start

De bouw van het Britse windpark Dogger Bank is onlangs van start gegaan. Het windpark, te vinden in het Britse deel van de Noordzee (een flink stuk boven Nederland), krijgt een capaciteit van 3,6 gigawatt en wordt daarmee het grootste windpark op zee ter wereld. Windpark Dogger Bank bestaat uit drie onderdelen: Dogger Bank A, B en C. Elk onderdeel krijgt een capaciteit van 1,2 gigawatt. Als het windpark eenmaal klaar is, zal het in staat zijn om jaarlijks 6 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien. In de toekomst wordt het windpark wellicht nóg verder uitgebreid. Dogger Bank D zou nog eens 1,8 gigawatt kunnen toevoegen aan het windpark. Maar met de huidige capaciteit van 3,6 gigawatt is windpark Dogger Bank al de grootste in zijn soort. (bron: Change Inc)

Boete voor zonnepaneel-eigenaren

Energiebedrijf Vandebron gaat klanten met zonnepanelen tientallen euro's per maand extra in rekening brengen. Ruim 70.000 klanten gaan meer meebetalen aan de kosten voor het terugleveren van stroom aan het netwerk. Vandebron maakt namelijk kosten als iedereen met zonnepanelen stroom aan het net wil terugleveren, terwijl de zon schijnt. Op zonnige dagen is er soms te veel stroom beschikbaar. Het overschot moet Vandebron dan tegen lage prijzen verkopen op de energiemarkt. (bron: nu.nl)

Stromloop consumenten op zonnepanelen lijkt voorbij

De stormloop van consumenten op zonnepanelen lijkt in Nederland voorbij. Dat stellen de marktonderzoekers van ING Research. Ondanks dat de hausse lijkt te verdwijnen, blijft de vraag hoog. ING Research verwacht met name dat de groei zal afnemen doordat de vraag voor installatiewerkzaamheden voor nieuwbouwwoningen daalt. “De enorme interesse in energiebesparende maatregelen lijkt afgenomen door de daling van de energieprijzen” aldus ING senior econoom Bouw Maurice van Sante. “De vraag is echter nog relatief hoog, maar de enorme groei lijkt eruit. Hierdoor valt deze steunpilaar, die tegenwicht bood voor afnemende nieuwbouwproductie, gedeeltelijk weg.” (bron: Solar Magazine)

Afbouw salderingregeling zonnepanelen

Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. De Eerste Kamer moet hierover nog beslissen.
• 2023: 100%
• 2024: 100%
• 2025: 64%
•2026: 64%
• 2027: 55%
• 2028: 46%
• 2029: 37%
• 2030: 28%
• 2031: 0%
(Bron: Rijksoverheid.nl)

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl