nummer 61 oktober 2023

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Landelijke open huizen route

Op zaterdag 28 oktober en zaterdag 4 november wordt de landelijke open huizen route georganiseerd. Deze dagen zijn bedoeld om belangstellenden een kijkje te laten nemen bij woningen die inmiddels gasloos zijn. De gemeente Eemsdelta doet mee aan deze route en er zijn op dit moment woningen te bezoeken in o.a. Zijldijk, ’t Zandt en Loppersum. Het betreft een landelijk georganiseerde dag en dit gaat buiten Zonnedorpen om. Zowel als u uw huis wilt openstellen of een huis wilt bezoeken is opgave noodzakelijk. U kunt zich opgeven en aanmelden via https://duurzamehuizenroute.nl/. Hier vindt u ook meer informatie over de dagen.

Inzamelen ink catridges en mobile telefoons

Het is vanaf nu mogelijk om lege inktcartridges en mobiele telefoons in te leveren bij Zonnedorpen. Via het bedrijf Eeko is het mogelijk om hiermee geld in te zamelen voor het goede doel. Het goede doel waar Zonnedorpen voor inzamelt zijn de Cliniclowns. In de hal van ons kantoor staat een bak waarin het ingeleverd mag worden. U kunt van maandag t/m donderdag tijdens kantoortijden terecht om uw oude spullen in te leveren.

Koffie uurtje

De laatste weken weten veel bewoners de weg naar het koffie uurtje te vinden. Tijdens het koffie uurtje staat één van onze adviseurs klaar om u te helpen. U kunt bijvoorbeeld binnen lopen om vragen te stellen over verduurzaming of om lid te worden van onze coöperatie. Het koffie uurtje is elke woensdagmiddag van 14:00 tot 15:00. Mocht woensdagmiddag u niet passen en wilt u graag op een ander moment een afspraak, bel dan naar 06-19331255. De koffie staat klaar!

Zonnedorpen gaat op de foto!

Milou van https://milouvandermeer.nl/ heeft ons op de foto gezet. Doordat we nieuwe collega’s gekregen hebben en we natuurlijk allemaal een jaartje ouder worden was het tijd voor nieuwe foto’s. Daarom hebben wij Milou benaderd om groepsfoto’s en portretfoto’s van ons te maken. Binnenkort zullen ze te zien zijn op onze sociale media kanalen en onze website.

Zonnepark Valgenweg in Delfzijl feestelijk geopend

Op 19 oktober 2023 is het nieuwe zonnepark Valgenweg in Delfzijl feestelijk geopend. Het zonnepark is een succesvol gezamenlijk Nummer 61, oktober 2023 secr. Noorderweg 4 9912 TH Leermens project van het bedrijf WIRCON, dat het zonnepark realiseerde, en grondeigenaar Groningen Seaports.

De lokale samenwerkende energiecoöperaties Eemsdelta Energiek waar Zonnedorpen ook bij betrokken is en energiecoöperatie Windvogel zijn eveneens aandeelhouders van het zonnepark. Zij bieden de mogelijkheid dat ook lokale huishoudens in de provincie Groningen kunnen profiteren van deze duurzame energie. De bouw van het zonnepark duurde vijf maanden. In totaal zijn er 31.176 zonnepanelen (17,5 MWp) geplaatst, die jaarlijks zo’n 17 gigawattuur elektriciteit foto: Groningen Seaports leveren en bijdragen aan een CO2-besparing van minimaal 8.750 ton.

Axpo en de toonaangevende fabrikant van industriële chemicaliën Nobian hebben al een langetermijnovereenkomst voor stroomafname (PPA) ondertekend. Volgens de 15-jarige overeenkomst zal Axpo jaarlijks 17 GWh aan hernieuwbare energie afnemen van zonnepark Valgenweg en deze leveren aan de productiefaciliteiten van Nobian in Delfzijl. In het noorden van het zonnepark wordt een grondwal aangelegd, die dient als privacyscherm voor bewoners. Na voltooiing van de bouwwerkzaamheden worden binnen het zonnepark stroken bloembedden voor insecten aangelegd. Deze kunnen dienen als belangrijke voedselbronnen voor wilde bijen en andere insecten. Bij het ontwerp van het zonnepark is er al rekening mee gehouden dat schapen in het park moeten kunnen grazen. Hiervoor zijn speciale bijtbeveiligingen nodig, zodat de dieren zich niet kunnen verwonden en elektrische kabels niet kunnen beschadigen.

Toyota gaat op grote schaal nieuwe vastestofbatterijen ontwikkelen met 1.500 kilometer bereik

Autofabrikant Toyota en het Japanse olieconcern Idemitsu Kosan zijn eind vorige week tot een deal gekomen om op grote schaal vastestofbatterijen te ontwikkelen. Deze nieuwe technologie zal er volgens Toyota uiteindelijk voor zorgen dat elektrische auto’s 1.500 kilometer op een volle accu kunnen afleggen en in slechts 10 minuten volledig kunnen opladen. (bron: Change Inc.)

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl