nummer 64 januari 2024

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Beste wensen

Het bestuur van energiecoöperatie Zonnedorpen en de projectgroep Zonnedorpen Aardgasvrij wensen u een gelukkig en duurzaam 2024! Ook in 2024 staan wij weer voor u klaar om te ondersteunen bij het verduurzamen en/of aardgasvrij maken van uw woning.

Vooraankondiging Algemene ledenvergadering

Op woensdag 6 maart organiseert de energiecoöperatie Zonnedorpen haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Tijdens de vergadering zal het bestuur verslag doen van het afgelopen jaar en de lopende projecten. Er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan het bestuur. De leden zullen de agenda per mail ontvangen. De agenda en vergaderlocatie worden binnenkort bekend gemaakt.

Jan Roelf de Vries wint Bronzen Delta

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Eemsdelta heeft ons bestuurslid Jan Roelf de Vries een Bronzen Delta gekregen. Hij won in de categorie ‘personen’ en werd omschreven als super vrijwilliger. Naast het bestuur van Zonnedorpen is Jan Roelf ook actief bij Deelslee, helpt bij mensen met klusjes, en heeft hij zich in Garsthuizen ingezet voor een nieuwe kerktoren en een jeu de boulesbaan. Het juryrapport luidde als volgt: 'Jan Roelf de Vries is met recht een supervrijwilliger voor onze gemeente. Met al zijn activiteiten brengt hij Garsthuizen regelmatig positief in het nieuws' Tijdens de laatste bestuursvergadering is er bij stil gestaan en is Jan Roelf nogmaals in het zonnetje gezet.

Local 4 Local

Al eerder is gemeld dat Zonnedorpen deelneemt aan het Local 4 local project. Hiermee willen wij, samen met een aantal grote landelijke coöperaties wegen vinden om nog beter de zelf opgewekte stroom tegen een redelijke prijs te leveren aan onze leden. Inmiddels is dit ook door andere energiecoöperaties in Groningen opgemerkt. Samen met Grunneger Power en de GrEK (koepel van Groninger energiecoöperaties) wordt het Local 4 local idee nu verder uitgewerkt.

Uitbreiding zonnepark Freek Sonneveld

Zonnedorpen onderzoekt de mogelijkheid om het zonnepark in ’t Zandt uit te breiden. De opbrengst van het bestaande zonneveld is op dit moment geheel verkocht. Om nieuwe leden-afnemers te kunnen bedienen zou uitbreiding zeer welkom zijn. Ook voor de uitbreiding van het park geldt dat deelname voor leden géén financiële inleg vergt en dat er voor omwonenden zo min mogelijk overlast is.

Nieuwe overeenkomst met Energie VanOns

Omdat de huidige overeenkomst met Energie VanOns per 1 juni 2024 afloopt zijn de onderhandelingen gestart over de verlenging van het contract. Onder de huidige voorwaarden kan de overeenkomst helaas niet verlengd worden, Dit komt door de veranderde energieprijzen sinds de Russische inval in de Oekraïne en ook de groei van het aantal zonnepanelen speelt hierin mee. Toch denken we dat we ook na 1 juni een aantrekkelijk aanbod kunnen bieden voor onze leden. In het kader van Local 4 local wordt er een contract uitgewerkt waarvan de ledenprijs weliswaar hoger wordt dan de huidige 17,3 cent maar toch beduidend lager dan de prijs die de commerciële maatschappijen in rekening brengen.

Vaste Terugleveringskosten

Ook onze coöperatieve energiemaatschappij Energie VanOns (EvO) ontkomt er niet aan; vanaf 1 maart 2024 worden bij EvO vaste terugleveringskosten ingevoerd. Mensen die per jaar meer dan 1000 kWh aan zonnestroom terugleveren, krijgen vanaf dan deze vaste terugleverkosten in rekening gebracht.

Wat zijn vaste terugleveringskosten?
Wanneer je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan gebruikt, dan lever je die stroom terug. Als je in een jaar meer dan 1.000 kWh teruglevert, betaal je vanaf 1 maart 2024 vaste terugleveringskosten. Bekijk ook de video voor een duidelijke uitleg over vaste terugleveringskosten.

Waarom voert EvO deze maatregel in?
De momenten waarop veel stroom wordt opgewekt, zijn meestal niet dezelfde momenten dat er veel stroom wordt gebruikt. Maar de prijs van stroom is niet altijd hetzelfde. Stroom is juist goedkoop als er veel stroom wordt opgewekt, maar er weinig wordt gebruikt; als de zon schijnt, vaak overdag en in het voorjaar en de zomer. Stroom is duur als er weinig stroom wordt opgewekt en veel gebruikt; vaak ’s morgens, ‘s avonds en in de winter. Leden met zonnepanelen merken weinig van die prijsverschillen. Dankzij de salderingsregeling mag de stroom die teruggeleverd wordt weggestreept worden tegen de stroom die gebruikt wordt. Dat er stroom geleverd wordt als het goedkoop is en stroom afgenomen wordt als het duur is, maakt dus niet uit. EvO betaalt het verschil. Echter moeten zij daardoor wel hogere tarieven rekenen. En daar hebben de klanten zonder zonnepanelen last van. EvO wil dat al haar klanten eerlijke en redelijke tarieven betalen. Daarom worden per 1 maart vaste kosten voor teruglevering ingevoerd.

Hoe hoog zijn de kosten?
Hoe hoog de vaste leveringskosten zijn, hangt af van de hoeveelheid stroom die per jaar teruglevert wordt. Je betaalt een vast bedrag per dag. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger het vaste bedrag per dag.

In dit schema kun je zien welke vaste leveringskosten gelden voor de hoeveelheid elektriciteit die teruglevert wordt. Bekijk het schema: https://energie.vanons.org/staffel-vaste-terugleveringskosten/

Zoals je in het schema ziet, hoef je niets te betalen als je per jaar minder dan 1.000 kWh per jaar teruglevert. Als je tussen de 1.000 – 1.499 kWh teruglevert, betaal je € 0,265205 inclusief btw per dag aan vaste terugleveringskosten. Daarna gaat met elke 500 kWh die je per jaar extra teruglevert, de vaste terugleveringskosten per dag omhoog met € 0,099452 inclusief btw. Voor het gemak is in het schema de dagtarieven ook omgerekend naar het bedrag dat je dan per maand of per jaar kwijt bent.

Wat kun je zelf doen?
Hoe minder je teruglevert, hoe minder vaste terugleveringskosten je betaalt. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk stroom meteen gebruikt als je het opwekt. Kies dus slimme momenten uit (als de zon schijnt!) om bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden. Doe dit ook met andere apparaten die veel energie verbruiken zoals de vaatwasser en wasmachine. Voor meer info kijk op: https://energie.vanons.org/vaste-kosten-teruglevering/

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl