nummer 69 juni 2024

secretariaat: Noorderweg 4, 9912TH Leermens

Interview Stephen en Alice Walker

door duurzaamheidsadviseur Grietje Sporrel
Vanuit het project aardgasvrije wijken worden steeds meer huizen aardgasvrij gemaakt.
Een van die woningen staat in Garsthuizen en is een oude rentenierswoning uit 1870. Drie jaar geleden hebben Alice en Stephen Walker dit huis gekocht. Een mooie karakteristieke woning met veel originele details, op een heerlijk rustig plekje middenin het dorp.
Nu de werkzaamheden rondom het installeren van de warmtepomp zijn afgerond kijk ik met Alice en Stephen terug op het hele proces van aardgasvrij maken.
Jullie verwarmden de woning met twee pelletkachels en een combi cv-ketel voor het tapwater, pas als het heel koud was gebruikten jullie de cv-radiatoren. Waarom wilden jullie de woning van het aardgas af hebben?

Voor ons gevoel zijn we een beetje ‘selfsupporting’ omdat we ons stroom van het zonnepark in ’t Zandt krijgen. Dit is natuurlijk niet echt helemaal ‘selfsupporting’ maar het voelt goed om niet afhankelijk van aardgas te zijn. Wij zijn ook voor het afbouwen van het aardgas in Nederland en vertrouwen de levering van het gas niet zoals dat nu gaat, dat is allemaal heel onzeker. Het is een prettige gedachte dat ons huis CO2-neutraal is. Zonnedorpen (Energie van Ons) levert alleen groene stroom.

Nadat we hadden beslist dat we een warmtepomp wilden bleek ook nog dat onze cv-ketel aan vervanging toe was, dus toen was het voor ons een makkelijke beslissing. En de subsidie die je krijgt is ook mooi meegenomen.
Moest er veel aan jullie woning gebeuren voordat die geschikt was om aardgasvrij te worden?
Wij hadden al vloerisolatie en overal dubbel glas, veel HR-glas. En een 3-fasen meterkast. Onze oude radiatoren zijn geschikt voor de hoge temperatuur warmtepomp. Er moest alleen nog stroom gelegd worden naar de inductieplaat, maar dat was geen probleem.
Hoe is de installatie verlopen, hebben jullie veel overlast gehad?
Nee integendeel, het verliep heel soepel en in goed overleg. De installateur dacht goed mee en heeft ook het bestaande leidingwerk verbeterd. Dit was in de loop der jaren een spaghetti van aan elkaar ‘geknoopte’ buizen geworden. Het bleek dat er ergens een stukje te dunne buis zat, waardoor we zonder het te weten, niet genoeg druk op het tapwater naar de badkamer hadden. Dat is nu verholpen. Met de boiler is het water nu veel sneller warm en de straal is krachtiger. De installatie werkt prima. De eerste dagen was het nog koud weer en toen bleek dat het voor ons wel een beetje te warm in huis werd. Dus nu worden er een paar thermostaatkranen op de radiatoren geplaatst, zodat alles nog beter ingeregeld kan worden.
Kun je met de ervaring die jullie nu hebben opgedaan al een aanbeveling doen voor mensen die er over nadenken van het aardgas af te willen?
Het is wel zo dat warmtepompen werken, daar is geen twijfel meer over mogelijk. Je kunt het huis zo warm stoken dat het onplezierig is, dus dat is geen probleem. Wij zouden het aanraden, het is een slimme manier om je huis te verwarmen. Het kan dat je om principiële redenen niet van het gas af wil. Puur economisch: is de warmtepomp beter, goedkoper dan gas? Ik geloof in het slechtste geval dat er niet veel verschil is.

Maar hier in Groningen met de aardbevingen kan ik me bijna niet voorstellen dat mensen het niet zouden willen. Wij wilden zo weinig mogelijk gas gebruiken dus hebben we pelletkachels, maar pellets zijn ook duur. Doordat het in huis koud was, zag ik daar het resultaat van, schimmelvorming. Wij denken dat als je bestaande ketel bijna aan zijn eind is en je hebt recht op de subsidies dan is het een ‘no brainer’. We weten ons verbruik over de winter nog niet, want we hebben de installatie nog te kort. Het huis wordt nu dus op een heel andere manier verwarmd, met een constante temperatuur.
Wij zijn heel tevreden over het werk van Paul, de installateur, die de tijd heeft genomen om het werk heel netjes en goed uit te voeren.
We merken bij ons project dat veel mensen nog op de versterking wachten en daardoor de beslissing uitstellen. Hoe denken jullie daarover?
Zo zijn wij ook begonnen, maar wij wachten nu zo lang op een rapport en onze ketel was aan vervanging toe dus wilden wij niet langer wachten. Alleen bij huizen die gesloopt worden zou je het niet doen maar als je huis nog versterkt gaat worden heb je niks te vrezen. Nu nog wachten heeft geen zin. Het is mooi meegenomen dat we nu het profijt
hebben van een aardgasvrije woning.

Opening en symposium Fledderbosch

Het lijkt wel een heel groot meer, wanneer je vanaf de N360 ter hoogte van de rioolzuivering Garmerwolde richting het Eemskanaal kijkt. Lijkt, want in werkelijkheid zie je de schittering van 186.000 zonnepanelen.

Dit is het bijna grootste zonnepark van Nederland, 85 ha groot. De start van de ontwikkeling is 6 jaar geleden begonnen. De gemeente Groningen, het Waterschap Noorderzijlvest en de Energiecoöperatie Ten Boer werkten hierbij samen met de ontwikkelaar Ecorus. In 2023 is de exploitatie overgegaan naar de CEE Group.
 

Wij waren bij de officiële opening op donderdag 6 juni. Tijdens het symposium werden we geïnformeerd over de kracht van energiegemeenschappen, Energiehubs en de toekomst van de lokale energietransitie. Ook lokaal draagvlak en burgerparticipatie kwamen aan bod.
Om rekening met de biodiversiteit in dit grote gebied te houden is voor de inrichting een adviesrapport opgesteld. Dit heeft er onder 
meer toe

geleid dat het ‘Wierengabosje’ is behouden en een  oude waterloop in ere is hersteld. Onder de panelen valt veel licht wat goed is voor het kruidenrijk grasland, er is al een Grutto paartje gesignaleerd. Voor het ecologisch beheer is een 25 jarig contract met Boeren Natuur Midden-Groningen afgesloten.
Het is de Energiecoöperatie Ten Boer (ECTB) niet gelukt om 50% eigenaar te worden, omdat de financiering een te groot obstakel bleek. Nu is er een participatie overeenkomst getekend. De coöperatie heeft een vast bedrag vooraf  gekregen en vervolgens 25 jaar een bedrag per jaar voor besteding aan duurzame doelen. Hiervoor wordt de Stichting Duurzaamheid Fledderbosch opgericht.

Salderingsregeling verdwijnt

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten dat de salderingsregeling voor kleinverbruikers per 1 januari 2027 geheel komt te vervallen. Dit is nadelig voor bezitters van zonnepanelen, maar wel begrijpelijk omdat salderen een van de oorzaken is van de (te) grote belasting op het stroomnetwerk. Voor zonnepaneel-bezitters kan het interessant worden om een thuisbatterij aan te schaffen. Hiermee zal het stroomnet ontlast worden.

Terugleverkosten stroom

De Tweede Kamer wil dat stroom terugleveren aan het net particulieren geen geld meer mag kosten. Steeds meer energiebedrijven, waaronder Energie VanOns, berekenen particulieren die met zonnepanelen opgewekte energie terugleveren aan het stroomnet vaste terugleveringskosten. Volgens de energiebedrijven zijn dit kosten die verbonden zijn aan het terugleveren en moeten die niet volledig worden verdeeld over alle klanten, maar moeten ze worden doorberekend aan klanten met zonnepanelen.
De aanstaande coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB, een meerderheid in de Kamer, willen nu dat de "redelijke vergoeding" die energieleveranciers klanten betalen voor teruggeleverde groene stroom geen negatief bedrag mag zijn. Ze willen de wet op dat punt aanpassen.

Nieuwe energiewet

In de Tweede Kamer is de nieuwe energiewet met een brede meerderheid aangenomen. In deze wet wordt onder andere geregeld dat energiecoöperaties meer mogelijkheden krijgen. De wet voorziet ook in betere bescherming van consumenten en meer mogelijkheden voor flexibel gebruik van het op veel plaatsen overvolle elektriciteitsnet. Zo kunnen er energiegemeenschappen opgericht worden waar gemeenten, bedrijfsleven en coöperaties samen kunnen werken door energie “uit te ruilen”. Dit kan voor alle partijen interessant zijn en zal ongetwijfeld leiden tot een evenwichtiger gebruik van elektrische energie.

Enquete 1 Hanzehogeschool

De energietransitie brengt veel veranderingen met zich mee voor de inwoners. De Hanzehogeschool Groningen is benieuwd wat jouw mening is over de energietransitie en welke rol je zou willen hebben in de energietransitie in de provincie Groningen.
Door het invullen van de vragenlijst maak je kans op 1 van de 5 waardebonnen van Bol t.w.v. €25,00.

Doe je mee aan dit onderzoek?

https://energysense.limequery.com/855828?lang=nl

Enquete 2 Hanzehogeschool

Een groep internationale studenten aan de Hanzehogeschool doet onderzoek naar de wensen van leden van Zonnedorpen. Ze hebben een enquête gemaakt die ze graag zouden willen delen met zo veel mogelijk mensen binnen en buiten de leden van Zonnedorpen, die in het gebied wonen.
De link voor deze enquête is:
https://forms.gle/xCMrtgeKwFSCFKJ96

 

Voor grotere verbruikers dubbel tarief?

Huishoudens met een laadpaal of zonnepanelen moeten twee keer zoveel netwerkkosten gaan betalen, meldt het AD in een interview met netbeheerder Enexis. Het gaat daarbij vooral om huishoudens die veel elektriciteit verbruiken, bijvoorbeeld met hun auto. Momenteel zijn mensen 425 euro kwijt aan netwerkkosten en dat is al 100 euro meer dan een jaar geleden. Netbeheerders investeren al jaren miljarden in onderhoud en uitbreiding van het stroomnet om overbelasting te voorkomen. En die kosten komen uiteindelijk bij alle huishoudens terecht, via de energierekening.
De crux, volgens Enexis, is dat de verschillen tussen huishoudens in het gebruik van het stroomnet steeds groter worden. Voorheen was het verschil uit te drukken in het hebben van een vaatwasser of niet. Daarom moeten de netwerkkosten voor grootverbruikers verdubbeld worden en  en die voor huishoudens met een laag of normaal verbruik gehalveerd, stelt Enexis.
De netbeheerder kan dit niet zomaar zelf doen, de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt de maximale tarieven. 

Tot slot

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl