Accu's op Freek Sonneveld
Er zijn 3 accukasten geplaatst op het Freek Sonneveld. Hierin zitten 24 accu’s met een totaal opslagvermogen van 400kWh. Deze accu’s worden op afstand bediend. Zonnedorpen is daarvoor een contract aangegaan met Energie VanOns die het schakelen (en het voorspellen van de prijs in het komende etmaal) uitbesteed heeft aan Repowered smart energy providers in Groningen.
De ventilatoren van de omvormers produceren geluid. Daarom worden er geluidsschermen omheen geplaatst. Omdat de geluidsschermen nog niet geleverd zijn wachten we nog even met het in bedrijf nemen van de accu’s.
Salderingsregeling verdwijnt
De regering van PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten dat de salderingsregeling voor kleinverbruikers per 1 januari 2027 geheel komt te vervallen. Dit is nadelig voor bezitters van zonnepanelen, maar wel begrijpelijk omdat salderen een van de oorzaken is van de (te) grote belasting op het stroomnetwerk. Voor zonnepaneel-bezitters kan het interessant worden om een thuisbatterij aan te schaffen. Hiermee zal het stroomnet ontlast worden. Zonnedorpen is aan het onderzoeken of voor leden en andere
geïnteresseerden een subsidie en/of inkoopvoordeel te behalen valt. Binnenkort hoor je hier meer over.
Terugleverkosten stroom
De Tweede Kamer wil dat stroom terugleveren aan het net particulieren geen geld meer mag kosten. Steeds meer energiebedrijven, waaronder Energie VanOns, berekenen particulieren die met zonnepanelen opgewekte energie terugleveren aan het stroomnet vaste terugleveringskosten. Volgens de energiebedrijven zijn dit kosten die verbonden zijn aan het terugleveren en moeten die niet volledig worden verdeeld over alle klanten, maar moeten ze worden doorberekend aan klanten met zonnepanelen.
De regering van PVV, VVD, NSC en BBB willen nu dat de "redelijke vergoeding" die energieleveranciers klanten betalen voor teruggeleverde groene stroom geen negatief bedrag mag zijn. Ze willen de wet op dat punt aanpassen.
Zomervakantie planning Zonnedorpen
Tijdens de zomervakantie van 20 juli tot 1 september is het kantoor van Zonnedorpen van maandag t/m donderdag geopend. Op vrijdagen is het kantoor gesloten. Het wekelijkse koffie uurtje komt tijdens de vakantie te vervallen. Het eerstvolgende koffie uurtje is op woensdag 4 september. Als je toch een op kantoor langs wilt komen vragen wij een afspraak te maken. Dit kan via 06-19331255 of contact@zonnedorpen.nl
Het bestuur van Energiecoöperatie Zonnedorpen en de projectgroep Zonnedorpen Aardgasvrij wensen je een fijne zomer!
Nieuwe energiewet
In de Tweede Kamer is de nieuwe energiewet met een brede meerderheid aangenomen. In deze wet wordt onder andere geregeld dat energiecoöperaties meer mogelijkheden krijgen. Zo mag er onder voorwaarden rechtstreeks energie geleverd worden aan leden. De wet voorziet ook in betere bescherming van consumenten en meer mogelijkheden voor flexibel gebruik van het op veel plaatsen overvolle elektriciteitsnet. Zo kunnen er energiegemeenschappen opgericht worden waar gemeenten, bedrijfsleven en coöperaties
samen kunnen werken door energie “uit te ruilen”. Dit kan voor alle partijen interessant zijn en zal ongetwijfeld leiden tot een evenwichtiger gebruik van elektrische energie.
Dit is het bijna grootste zonnepark van Nederland, 85 ha groot. De start van de ontwikkeling is 6 jaar geleden begonnen. De gemeente Groningen, het Waterschap Noorderzijlvest en de Energiecoöperatie Ten Boer werkten hierbij samen met de ontwikkelaar Ecorus. In 2023 is de exploitatie overgegaan naar de CEE Group.
Energieboswachters bij Zonnedorpen
Samen met een groep van ongeveer 20 betrokken enthousiastelingen hebben wij de cursus Energieboswachter van de Natuur en Milieu Federatie Groningen gevolgd.
Tijdens de training van zeven avonden leerden we hoe duurzame energie en biodiversiteit samen kunnen gaan en zelfs een meerwaarde voor de natuur kunnen
betekenen. Het doel is te zorgen voor een natuur inclusieve energietransitie. De training wordt landelijk gegeven, zodat er een netwerk van energieboswachters ontstaat. Deze ‘burgerexperts’ zijn in staat om als gelijkwaardige gesprekspartners betrokken te worden bij de ontwikkeling van toekomstige zonne- en windparken.
De tijd van ‘alles voor de opbrengst’ is voorbij! Met de kennis van nu, waarin we geconfronteerd worden met een enorme bedreiging van verlies aan soorten dieren en planten, kunnen we ervoor zorgen dat we kansen creëren voor natuurherstel. En als dit samen gaat met de opwek van duurzame energie kunnen we met recht spreken van een ‘win-win’ situatie.
Voor de praktijkopdracht hebben we een mooi plan gemaakt voor een zonnepark met batterij opslag op de voormalige gaslocatie Korendijk. Dit is een voorbeeld van een gebied waar de natuur onder druk staat en het bodemleven onder al het beton nagenoeg is verdwenen. Dus hebben we ons verdiept in regelgeving, soorten zonnepanelen, flora en fauna, kansen en bedreigingen. Met de wil om te durven en doen, waarbij de overheid ook zijn verantwoordelijkheid neemt, denken wij dat dit gebied weer aantrekkelijk en winstgevend kan worden.
Na de presentatie van de praktijkopdrachten van de in totaal vijf groepen kregen we het officiële certificaat Energieboswachter uitgereikt.
Ons groepje bestaat uit: Ruth Meijer, Nicolette Scholten, Jeroen Korpershoek en Grietje Sporrel.
Tot slot
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid of belangstellende bent van Energiecoöperatie Zonnedorpen. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen en/of te delen met andere geïnteresseerden. Heb je vragen of opmerkingen, dan ontvangen wij die graag via contact@zonnedorpen.nl