Persbericht

Maandag 25 april 2022

Open Dag energiecoöperatie Zonnedorpen zorgt voor innovatie en verbinding

Tientallen mensen keken zaterdag 23 april gespannen toe hoe wethouder Meindert Joostens en het bestuur van Zonnedorpen een kleine windmolen overeind duwden. Zou hij het doen? Onder bemoedigend applaus begon de molen, met wat hulp, voor het kantoor van Zonnedorpen aan de Fivelweg 49a in Zijldijk te draaien. Daarmee was het kantoor officieel geopend. De energie die het molentje opwekt wordt opgeslagen en stelt medewerkers, bezoekers en passanten van Zonnedorpen in staat hun elektrische fietsen op te laden.

Zo rond de 150 bezoekers kwamen een kijkje nemen tijdens de open dag en stelden vragen over isoleren, warmtepompen, accu opslag en lieten zich informeren over energiemanagement en innovatieve manieren van verwarmen.
Kinderen vermaakten zich prima en deden onder andere mee aan een kleurwedstrijd. Vijf bezoekers wilden gelijk lid worden van de energiecoöperatie en hebben daarmee de mogelijkheid om via EnergieVanons stroom af te nemen van het Zonnepark in ’t Zandt voor het zeer voordelige tarief van iets meer dan 17 cent/kWh. Ook konden mensen zich opgeven voor een bezoek van een duurzaamheidsadviseur van het programma Zonnedorpen Aardgasvrij. Hier werd gretig gebruik van gemaakt.
Zonnedorpen kijkt dan ook terug op een zeer geslaagde open dag.  

Met hulp van de gemeente heeft de energiecoöperatie Zonnedorpen vorig jaar augustus een bedrag van 5 miljoen euro toegekend gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De financiële bijdrage wordt verstrekt uit het Programma Aardgasvrije Wijken.
Zonnedorpen gaat de bewoners begeleiden om hun woningen betaalbaar te verduurzamen. Einddoel is de huizen aardgasvrij te maken. De energietransitie in dit deel van de gemeente komt hierdoor versneld op gang.

Foto’s en een filmpje van de open dag zijn te zien op zonnedorpen.nl


-----------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de pers
Bijgevoegd is een foto van de openingshandeling. Deze is vrij te gebruiken onder vermelding van: Foto gemaakt door Walter Sporrel.Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Bas Huizing, contact@zonnedorpen.nl of 06 19 33 12 55.

Meindert Joostens opent kantoor Zonnedorpen

13-04-2022 persbericht Zonnedorpen

Zaterdag 23 april opent wethouder Meindert Joostens van de gemeente Eemsdelta rond 10.45 uur het kantoor van de energiecoöperatie Zonnedorpen aan de Fivelweg 49 a in Zijldijk. Dit feestelijke moment is tijdens de Open Dag die van 10.00 tot 16.00 uur duurt.

Duurzaamheidsadviseurs komen graag langs

17-12-2021 persbericht Zonnedorpen

De projectgroep Zonnedorpen Aardgasvrij gaat voortvarend aan de slag. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn.

Delegatie uit Malmö bezoekt Zonnedorpen

Donderdag 10 maart kwam een delegatie van de Zweedse organisatie Idéburen Utveckling op bezoek bij de energie coöperatie Zonnedorpen in Zijldijk. Het 7 koppige gezelschap maakte een studiereis naar Denemarken, Duitsland en Nederland met als onderwerp “samenwerking in het landelijke gebied”.

10 miljoen euro voor aardgasvrije dorpen

16-12-2021 Dagblad van het Noorden

Energiecoöperatie Zonnedorpen en Dorpscoöperatie Krewerd krijgen elk 5 miljoen euro om negen dorpen in de gemeente Eemsdelta van het gas af te helpen. Dat heeft het college van Eemsdelta besloten.