Persbericht

11 maart 2022


Delegatie uit Malmö bezoekt Zonnedorpen

Donderdag 10 maart kwam een delegatie van de Zweedse organisatie Idéburen Utveckling op bezoek bij de energie coöperatie Zonnedorpen in Zijldijk. Het 7 koppige gezelschap maakte een studiereis naar Denemarken, Duitsland en Nederland met als onderwerp “samenwerking in het landelijke gebied”.

Idéburen Utveckling richt zich op de ontwikkeling en het behoud van voorzieningen in de dorpen en op het platteland in het zuiden van Zweden. Duurzame energie is één van hun speerpunten. Hierover wilden zij met Zonnedorpen van gedachten wisselen.

De energiemix in Zweden wijkt nogal af van de Nederlandse situatie. Pakweg de helft van de opgewekte energie komt daar uit kerncentrales. Daarnaast is er veel waterkracht (40%) de rest van het gebruik is een mix van wind, olie en gas. Het duurt heel lang om duurzame energie initiatieven te realiseren. Vrijwilligersorganisaties haken daardoor vaak af.

Het was een leerzame en vooral gezellige ontmoeting. Dat Zonnedorpen als uitgangspunt heeft dat iedereen zonder financiële inleg kan participeren in de aanleg van het zonnepark in ’t Zandt vond het bezoek heel bijzonder. Zoiets is er in Zweden niet. Ook dat Zonnedorpen in deze tijd van snel stijgende stroomprijzen haar leden via Energie VanOns € 0,17095 per Kwh kan bieden werd met grote verwondering aangehoord.


Afgesproken is om contact te houden en informatie en kennis te blijven delen.