Zonnedorpen gaan van het gas af!

Zonnedorpen is betrokken bij de ontwikkeling van een revolutionaire gasloze CV ketel. Deze ketel werkt ongeveer als een warmtepomp, maar heeft een hoger rendement. Ook levert het apparaat warm water. Dat betekent dat er naast de huidige gasketel niets veranderd hoeft te worden aan de bestaande CV- en elektrische installatie. De bestaande radiatoren kunnen gewoon gebruikt blijven worden. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald. Een ander verschil met een normale warmtepomp is dat het systeem ook bij extreem lage buitentemperaturen blijft werken.

Praktijktest

Wij willen binnen de Zonnedorpen een praktijktest gaan doen, waarbij nauw contact met de deelnemers noodzakelijk is. Hiervoor willen wij zoveel mogelijk huizen in ons gebied van een gasloze CV ketel voorzien.

Wanneer zijn de ketels beschikbaar

Zonnedorpen gaat met de gemeente Loppersum een aanvraag doen voor subsidie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wij verwachten begin volgend jaar met deze praktijktest te kunnen beginnen. Als hier meer over bekend is wordt dat in een volgende nieuwsbrief bekend gemaakt.

Wie kunnen er gebruik van maken

Alleen bewoners en bedrijven in de postcodes 9908, 9912, 9914, 9915, 9923, en 9987 kunnen meedoen aan deze praktijktest.

SAGE project voor jonge ondernemers

Zonnedorpen heeft een project ondersteund waarbij jongeren uit Nederland in San Francisco aan een internationale wedstrijd hebben meegedaan voor jonge ondernemers. Zij hebben de aardbevingsproblematiek als voorbeeld genomen om voor ons gebied een project op te zetten waardoor alle inwoners van het gas af kunnen zonder grote investeringen. De gebruikte gegevens komen overeen met het plan om de gasloze CV ketel bij de zonnedorpen te introduceren.

Het SAGA NL-team in San Francisco