Persbericht

29 november 2022

Voetbalvereniging De Fivel uit Zeerijp is van het aardgas af

Sinds 2015 is voetbalvereniging De Fivel uit Zeerijp serieus bezig om energie te besparen en de kantine en de kleedkamers te verduurzamen. Een echte mijlpaal dat we nu 7 jaar later van het aardgas af zijn. zegt Jan Kooistra, penningmeester van V.V. DeFivel. “Sinds de start hebben we op het dak van het clubgebouw 36 zonnepanelen geplaatst, zijn we energie gaan afnemen van het Zonnepark in ’t Zandt en hebben we energiebesparende maatregelen genomen, zoals LED verlichting en het gebruik van zuiniger apparatuur". Er komen volgend jaar nog 20 extra zonnepanelen en het glas wordt vervangen. Paul Wijburg, de installateur van Zonnedorpen Aardgasvrij, installeerde warmtepompen bij het clubgebouw. Hiermee zijn we nu echt van het aardgas af. Van een verbruik van 10.000 KWh en 3.500 m3 gas in 2016 gaan we nu naar een jaarverbruik van 0 KWh en zijn we aardgasvrij. Dat scheelt ons als vereniging veel geld” , zegt penningmeester Jan Kooistra tevreden. “”In de nabije toekomst onderzoeken we, vanwege de salderingsregeling, hoe warmteopslag en/of integratie van accucapaciteit vorm kan krijgen”.
Zeerijp is naast de dorpen Leermens, Garsthuizen, t’ Zandt en Zijldijk het werkgebied van de projectgroep Zonnedorpen Aardgasvrij. De projectgroep ondersteunt inwoners in deze 5 dorpen met het verduurzamen en aardgasvrij maken van hun woning en of bedrijfs- verenigingsgebouw. Jan Kooistra is een van de 5 duurzaamheidsadviseurs binnen dit project. Het was logisch dat hij de adviseur voor V.V. De Fivel werd.De duurzaamheidsadviseurs van de projectgroep Zonnedorpen Aardgasvrij hebben naast V.V. De Fivel meer adressen in de 5 dorpen bezocht. Vanaf begin dit jaar waren er 90 gesprekken met bewoners die ondersteuning willen bij het duurzaam en eventueel aardgasvrij maken van hun woning. Voor een vrijblijvend gesprek kunnen bewoners uit de vijf Zonnedorpen een afspraak maken met één van de duurzaamheidsadviseurs van Zonnedorpen Aardgasvrij. Dat kandoor te bellen met Bas Huizing, T: 06 19331255 of te mailen E: contact@zonnedorpen.nl. Voor meer informatie kijk ook op de website www.zonnedorpen.nl

Persbericht

Maandag 25 april 2022

Open Dag energiecoöperatie Zonnedorpen zorgt voor innovatie en verbinding

Tientallen mensen keken zaterdag 23 april gespannen toe hoe wethouder Meindert Joostens en het bestuur van Zonnedorpen een kleine windmolen overeind duwden. Zou hij het doen? Onder bemoedigend applaus begon de molen, met wat hulp, voor het kantoor van Zonnedorpen aan de Fivelweg 49a in Zijldijk te draaien. Daarmee was het kantoor officieel geopend. De energie die het molentje opwekt wordt opgeslagen en stelt medewerkers, bezoekers en passanten van Zonnedorpen in staat hun elektrische fietsen op te laden.

Zo rond de 150 bezoekers kwamen een kijkje nemen tijdens de open dag en stelden vragen over isoleren, warmtepompen, accu opslag en lieten zich informeren over energiemanagement en innovatieve manieren van verwarmen.
Kinderen vermaakten zich prima en deden onder andere mee aan een kleurwedstrijd. Vijf bezoekers wilden gelijk lid worden van de energiecoöperatie en hebben daarmee de mogelijkheid om via EnergieVanons stroom af te nemen van het Zonnepark in ’t Zandt voor het zeer voordelige tarief van iets meer dan 17 cent/kWh. Ook konden mensen zich opgeven voor een bezoek van een duurzaamheidsadviseur van het programma Zonnedorpen Aardgasvrij. Hier werd gretig gebruik van gemaakt.
Zonnedorpen kijkt dan ook terug op een zeer geslaagde open dag.  

Met hulp van de gemeente heeft de energiecoöperatie Zonnedorpen vorig jaar augustus een bedrag van 5 miljoen euro toegekend gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De financiële bijdrage wordt verstrekt uit het Programma Aardgasvrije Wijken.
Zonnedorpen gaat de bewoners begeleiden om hun woningen betaalbaar te verduurzamen. Einddoel is de huizen aardgasvrij te maken. De energietransitie in dit deel van de gemeente komt hierdoor versneld op gang.

Foto’s en een filmpje van de open dag zijn te zien op zonnedorpen.nl


-----------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de pers
Bijgevoegd is een foto van de openingshandeling. Deze is vrij te gebruiken onder vermelding van: Foto gemaakt door Walter Sporrel.Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Bas Huizing, contact@zonnedorpen.nl of 06 19 33 12 55.

Meindert Joostens opent kantoor Zonnedorpen

13-04-2022 persbericht Zonnedorpen

Zaterdag 23 april opent wethouder Meindert Joostens van de gemeente Eemsdelta rond 10.45 uur het kantoor van de energiecoöperatie Zonnedorpen aan de Fivelweg 49 a in Zijldijk. Dit feestelijke moment is tijdens de Open Dag die van 10.00 tot 16.00 uur duurt.

Duurzaamheidsadviseurs komen graag langs

17-12-2021 persbericht Zonnedorpen

De projectgroep Zonnedorpen Aardgasvrij gaat voortvarend aan de slag. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn.

Delegatie uit Malmö bezoekt Zonnedorpen

Donderdag 10 maart kwam een delegatie van de Zweedse organisatie Idéburen Utveckling op bezoek bij de energie coöperatie Zonnedorpen in Zijldijk. Het 7 koppige gezelschap maakte een studiereis naar Denemarken, Duitsland en Nederland met als onderwerp “samenwerking in het landelijke gebied”.

10 miljoen euro voor aardgasvrije dorpen

16-12-2021 Dagblad van het Noorden

Energiecoöperatie Zonnedorpen en Dorpscoöperatie Krewerd krijgen elk 5 miljoen euro om negen dorpen in de gemeente Eemsdelta van het gas af te helpen. Dat heeft het college van Eemsdelta besloten.